Pandemia și ordonanțele militare au dat peste cap planurile românilor. Nu au voie să vină la mare în minivacanța de 1 mai. În afară de câțiva hotelieri, care își igienizează unitățile de cazare, și de patrulele de polițiști și jandarmi, e pustiu. În această perioadă stațiunea Mamaia se umplea cu turiști români și străini atrași de festivalurile de muzică electronică  de pe plajă. În cluburile de fițe din nordul stațiunii curgeau valuri de șampanie.

”Terasele erau pline, portul Tomis, din Constanța, la fel, porturile turistice din Mangalia și din sudul litoralului, la fel, mulți turiști alegeau Delta Dunării. Acum, plaja arată superb, vremea este bună, dar e așa o liniște așternută peste toate, deși se vede că la nivelul fiecărei proprietăți, la hoteluri se lucrează intens pentru igienizarea spațiilor exterioare, pentru igienizarea spațiilor interioare”, a declarat, pentru EVZ,  directorul Asociației Hotelierilor din Mamaia, Anca Nedea Pavel.

Vama Veche, principalul punct de atracție din sudul litoralului, unde în minivacanța de 1 mai nu aveai loc să arunci un ac, și-a păstrat aspectul boem și liber, dar fără turiști. ”Ar suna prea rău să spun că e dezolant, dar nu știe nimeni ce urmează. Agenții economici, în mare, sunt pregătiți. Dacă ar fi avut voie să deschidă, azi, cred că 90 la sută erau pregătiți fără nici un fel de problemă”, spune primarul comunei Limanu, Daniel Georgescu.

In Vama Veche, rezervările la pensiunile cele mai bune se fac din ianuarie. Multe erau plătite în avans, altele aveau acontul dat. S-au făcut pregătiri intense, camere, piscine, terase, însă coronavirusul a dat totul peste cap. Pensiunile rămân goale. ”Reprogramăm, asta facem. Înainte de nebunie era plin. Nu cred  că s-a întâmplat vreodată ca de 1 mai, de când știu eu, să fie o asemenea situație și o asemenea liniște în Vama Veche”,  susține Silviu Barbu, proprietarul unei pensiuni.

Iubitorii de Vamă sunt curajoși, în general, și nu prea vor să piardă nici un 1 mai fără să îl petreacă în Vama Veche. ”Mulți au dat telefoane, mulți au spus că vor să vină în Vamă, indiferent de consecințe, dar nu e voie, s-au anunțat o grămadă de filtre, de controale.  Cred că se vor întâlni proprietarii de terase și vor sărbători 1 mai, așa, de peste drum, păstrând regulile date prin ordonanțe”, declară, zâmbind, primarul.

Și totuși au existat vamaioți care ”au scăpat” prin zonă, încercând, potrivit primarului, să fure stratul minivacanței: ”Mai sunt rătăciți care vin, încearcă, dar există echipaje de poliție care supraveghează, în general, și Vama și 2 Mai și îi indepărtează, mai cu vorbă bună, mai cu amenințarea unei sancțiuni. Le solicită să se reîntoarcă. În fiecare zi apare câte o mașină”. Daniel Georgescu știe că ”de dorul de Vamă nu te vindeci niciodată”, dar recomandă turiștilor să stea acasă pentru că Vama Vechea îi așteaptă, cel mai probabil, după 15 mai.