Çavuşoğlu a arătat că este o perioadă critică din punctul de vedere al relaţiilor Turcia-UE şi a subliniat că „Nu doar noi, liderii, vedem că în cadrul Uniunii Europene există o atmosferă ostilă Turciei, ci şi cetăţenii noştri. Din păcate, neîncrederea se adânceşte de ambele părţile”.

Çavuşoğlu a subliniat că discursul anti-turcesc a dus la o autocenzură şi în cazul prietenilor Turciei. „Aţi văzut şi Dvs situaţiile neplăcute din Parlamentul European. Suntem nemulţumiţi de atitudinea afişată de Parlamentul European şi de Grecia însă înţelegând că rasismul a început să zguduie din temelii Parlamentul European şi valorile europene, trebuie să luăm împreună măsuri împotriva acestui lucru”.

Ministrul turc de Externe a atras atenţia că această situaţie constituie o piedică în calea relaţiilor constructive între Turcia şi UE şi pentru instaurarea unui climat pozitiv în aspecte ce vizează interesele celor două părţi. „Activităţile de căutare a hidrocarburilor în Mediterana de est dar şi deciziile pe care UE le-a luat referitor la Libia şi operaţiunea Izvorul Păcii au făcut ca relaţiile noastre să regreseze. Trebuie să ne intensificăm comunicarea în cazul acestor aspecte care încep să constituie o problemă între noi”.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Te-ar putea interesa și: