Evenimentul Zilei > Justitie > Ministrul Toader încearcă marea cu degetul! DEZVĂLUIRI despre vizita în Malaezia: „Chiar dacă sunt infractori, vrem să le salvăm viața…”
Ministrul Toader încearcă marea cu degetul! DEZVĂLUIRI despre vizita în Malaezia: „Chiar dacă sunt infractori, vrem să le salvăm viața…”

Ministrul Toader încearcă marea cu degetul! DEZVĂLUIRI despre vizita în Malaezia: „Chiar dacă sunt infractori, vrem să le salvăm viața…”

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, s-a întâlnit, în cursul vizitei în Malaezia pentru semnarea Memorandumului de înţelegere dintre Guvernul României şi Guvernul Malaysiei privind activităţi de cooperare juridică, cu încă doi români condamnaţi la moarte pentru trafic de droguri şi aflaţi în închisoarea Simpang Renggam.

În închisoarea Bentong se află încarcerat Ionuţ Alexandru Gologan, în vârstă de 25 de ani, arestat din 2012 şi condamnat în prezent, definitiv, la pedeapsa cu moartea pentru trafic de droguri. Delegaţia română a purtat discuţii cu cetăţeanul român condamnat, exprimând susţinerea în realizarea intereselor legitime, cu respectarea legislaţiei celor două state, în cadrul juridic iniţiat prin semnarea Memorandumului, se arată în comunicat.

"Am mers in Malaezia pentru a pune bazele cooperarii juridice intre Romania si Malaezia. Desi avem o comunitate mica in Malaezia, avem mii de romani care fac deplasari turistice in Malaezia. Avem multi studenti care fac deplasarea din Malaezia in Romania. Avem si multi detinuti, dintre care unul este condamnat definitiv la pedeapsa capitala. Pe langa acesta, mai exista doi romani care sunt judecati.

Noi am avut discutii cu procurorul general Malaeziei, cu presedintele Curtii Supreme. Am avut discutii cu ministrul Justitiei si ministrul de Interne. Am inceput cooperarea juridica dintre Romania si Malaezia. Grabim discutiile la nivel tehnic privind cele trei tratate de extradare. Negociem situatiile celor trei romani. Daca pentru Gologan se va accepta solicitarea comutarii pedepsei capitale in detentie pe viata, se poate pune problema transferului sau intr-un penitenciar din România. Faptele lor sunt fapte, le decid institutiile competente, noi putem discuta pe fondul juridic, aducerea lor în țară și salvarea vieții lor. Chiar dacă sunt infractori, vrem să le salvăm viața și să-i aducem în țară, unde după un anumit timp, există posibilitatea eliberării lor.", a declarat Tudorel Toader, potrivit stiripesurse.ro.

Toader a discutat şi cu avocatul românilor, precum şi cu conducerea închisorii.

Întrevederea cu avocatul cetăţenilor români condamnaţi în Malaysia pentru trafic de droguri a avut loc la Kuala Lumpur, iar discuţiile s-au purtat asupra cadrului juridic în materie, cu referire la situaţia celor trei cetăţeni români şi posibilele demersuri legale în ceea ce îi priveşte, în mod corespunzător etapelor procesuale în care se află aceştia, precizează Ministerul Justiţiei, după ce ministrul a dioscutat şi situaţia altui român condamnat la moarte, aflat la închisoarea Bentong.

Toader s-a întâlnit şi cu conducerea Închisorii Simpang Renggam, Johor, la sediul penitenciarului, convorbirile având ca temă , problematica specifică sistemelor penitenciare din cele două state.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a făcut o vizită în Malaysia, pentru semnarea Memorandumului de înţelegere dintre Guvernul României şi Guvernul Malaysiei privind activităţi de cooperare juridică, iar în cursul acesteia a făcut şi o vizită la penitenciarul Bentong, unde a discutat şi cu românul Ionuţ Alexandru Gologan, în vârstă de 25 de ani, arestat din 2012 şi condamnat definitiv la pedeapsa cu moartea pentru trafic de droguri.

Tudorel Toader a avut o întrevedere cu procurorul general al Malaysiei, Tan Sri Dato’ Sri Haji Mohamed Apandi bin Ali, cei doi oficiali subliniind necesitatea cooperării dintre România şi Malaysia în plan juridic, având în vedere inexistenţa, până la acest moment, a cadrului juridic bilateral în materie.  Pentru a pune bazele acestei cooperări, cei doi oficiali au semnat Memorandumul de Înţelegere dintre Guvernul României şi Guvernul Malaysiei privind activităţi de cooperare juridică. Memorandumul prevede diverse forme de cooperare, cum ar fi: schimb de legislaţie, experienţă şi bune practici pe teme de interes comun, vizite reciproce ale reprezentanţilor din diverse instituţii ale sistemului judiciar, promovarea de programe şi proiecte de cooperare în domeniul justiţiei.

Conform unui comunicat al MJ, prin semnarea acestui instrument bilateral de cooperare urmează a fi impulsionată negocierea tratatelor care să reglementeze cooperarea judiciară în materie penală, respectiv asistenţă judiciară şi extrădare. În vederea finalizării tratatelor, a fost agreată o întrevedere la nivel de experţi în România, urmată de vizita Procurorului General al Malaysiei la Bucureşti, în mai 2018.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: