Evenimentul Zilei > International > Ministrul slovac de Externe, la București: RUSIA este o țară importantă, se poate discuta despre ridicarea SANCȚIUNILOR economice
Ministrul slovac de Externe, la București: RUSIA este o țară importantă, se poate discuta despre ridicarea SANCȚIUNILOR economice

Ministrul slovac de Externe, la București: RUSIA este o țară importantă, se poate discuta despre ridicarea SANCȚIUNILOR economice

Într-o conferință de presă cu omologul său român, Lazăr Comănescu, ministrul slovac de Externe, Miroslav Lajčák a vorbit despre faptul că Rusia nu poate fi ignorată sau izolată, fiind un stat important al lumii, de aceea țara sa susține necesitatea ridicării sancțiunilor economice impuse Moscovei.

Răspunzând unor întrebări ale jurnaliștilor români, legate de vizita recentă la Moscova a premierului slovac Robert Fico și întâlnirea acestuia cu Vladimir Putin, oficialul slovac a declarat, ironic, că poate ar trebui „să ne uităm la o hartă a lumii, ca să vedem unde este Rusia”, explicând apoi cât de importantă este Rusia din punct de vedere economic, strategic, furnizor de energie și alte resurse, pentru țara sa, dar și pentru UE. 

Premierul meu nu este nici primul, nici al doilea, nici al 10-lea politician european care ajunge la Moscova, iar poziția Uniunii Europene referitoare la sancțiunile aplicate Rusiei nu menționează faptul că nu putem vizita Rusia sau nu putem avea discuții cu reprezentanții săi, s-a apărat ministrul. El a ținut, totuși, să menționeze faptul că Slovacia nu va merge împotriva unității europene pe această temă, deși consideră că este în interesul nostru să se renunțe la sancțiunile economice impuse Rusiei. 

„Cel mai bun mod de a schimba lucrurile este să discuți despre ele”, susține Lajčák, adăugând că trebuie discutate toate aspectele și trebuie analizat dacă sancțiunile și-au atins scopul și sunt necesare și eficiente. 

Ministrul român a avut, însă, o altă poziție pe această problemă și a repetat faptul că rațiunea pentru care aceste sancțiuni au fost impuse rămâne valabilă și atâta timp cât circumstanțele nu se schimbă, aceste sancțiuni trebuie să rămână. Dacă motivele pentru care au fost impuse vor dispărea, atunci vor dispărea și sancțiunile, a mai spus Comănescu.