Evenimentul Zilei > Justitie > Ministrul Justiției va spulbera, astăzi, suspansul în cazul evaluării lui Koveși și Lazăr. Ce a declarat Dragnea la Antena3 cu doar câteva ore înainte ca ministrul Justiției să facă publice mult-așteptatele rezultate
Ministrul Justiției va spulbera, astăzi, suspansul în cazul evaluării lui Koveși și Lazăr. Ce a declarat Dragnea la Antena3 cu doar câteva ore înainte ca ministrul Justiției să facă publice mult-așteptatele rezultate

Ministrul Justiției va spulbera, astăzi, suspansul în cazul evaluării lui Koveși și Lazăr. Ce a declarat Dragnea la Antena3 cu doar câteva ore înainte ca ministrul Justiției să facă publice mult-așteptatele rezultate

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, ar trebui să facă publice, luni, rezultatele evaluării în cazul procurorului general şi a procurorului-şef al DNA. Pe de altă parte, ministrul Justiţiei se întâlneşte, luni după-amiază, cu ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm.

În urmă cu două săptămâni, ministrul Justiţiei a declarat, iniţial la Antena 3, apoi într-o conferinţă de presă, că a demarat procedurile pentru evaluarea, din punct de vedere managerial, a lui Augustin Lazăr, procuror general al României, şi a Laurei Codruţa Kovesi, procuror-şef al DNA.

Evaluare în sine , deşi anunţată din punct de vedere tehnic acum două săptămâni, a fost învăluită în mister. Ministrul a refuzat să spună dacă şi cine sunt procurorii desemnaţi pentru a face evaluarea sau ce anume a discutat cu procurorul general (a avut loc o întâlnire imediat ce s-a demarat evaluare). În ceea ce o privește pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, presa nu a avut informații despre o eventuală întâlnire de evaluare cu ministrul.

Cu doar câteva ore înaintea mult așteptatului răspuns, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminică seara, la Antena 3, că îl va sprijini pe ministrul justiţiei, Tudorel Toader, indiferent ce decizie va lua cu privire la activitatea Codruţei Kovesi la şefia DNA şi a procurorului general, Augustin Lazăr. Numai că abordarea acestuia trebuie să fie „cinstită, bine argumentată şi corectă”, a precizat liderul social-democrat.

„Eu îl voi sprijini indiferent de ceea ce va transmite, doar cu o singură condiţie: dacă abordarea lui va fi cinstită şi bine argumentată, indiferent ce propunere sau ce evaluare va prezenta publicului, pentru că dumnealui a spus la dumneavoastră în emisiune că va face o evaluare”, a afirmat liderul PSD, întrebat ce aşteaptă de la ministrul justiţiei, în condiţiile în care luni expiră termenul pe care l-a anunţat pentru evaluarea activităţii lui Augustin Lazăr şi a Laurei Codruţa Kovesi.

„Din partea mea va avea susţinere şi din partea PSD. Aştept să văd cu ce evaluare iese. Nici nu am vrut să îi dau idei, cine ştie, să zică cineva că îi sugerez”, a declarat Liviu Dragnea.

Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, săptămâna trecută, că evaluarea șefilor Direcției Naționale Anticorupție și Parchetului General se face potrivit atribuțiilor Ministerului Justiției.

Întrebat de jurnaliști care este motivul declanșării evaluării asupra activității șefilor DNA și PÎCCJ, ministrul justiției a răspuns:

"Evident că știți răspunsul la întrebare, dar o să vă dau un răspuns generic. Potrivit Constituției, Ministerul Public își desfășoară activitatea sub autoritatea Ministerului Justiției", a spus Toader.

Tudorel Toader a spus că se va respecta termenul de 14 zile anunțat pentru prezentarea concluziilor evaluării.

"La final voi face cunoscute concluziile evaluării. Finalul se apropie, mai sunt câteva zile, eu plec mâine la Bruxelles și în termenul stabilit de 14 zile vă voi comunica și concluziile și argumentele care m-au dus la acele concluzii", a precizat ministrul.

Întrebat ce spune despre declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis, care a arătat că este optimist în ceea ce priveşte verificările Ministerului Justiţiei, Tudorel Toader a răspuns: "Şi eu sunt optimist în statul de drept".

Ministerul Justiţiei a precizat că ministrul are dreptul şi obligaţia de a verifica eficienţa managerială şi modul de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu de către procurorul general şi procurorul-şef al DNA, potrivit legii privind organizarea judiciară.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că nu crede că cel care o poate face din punct de vedere legal va solicita revocarea procurorului general şi a şefei DNA. Preşedintele a spus în mai multe rânduri că este „foarte mulţumit” de procurorul general şi de procurorii-şefi ai DNA şi DIICOT. Întrebat pe ce se bazează când face aceste afirmaţii, preşedintele a răspuns: „Pe informaţii”.

„Nu există niciun demers în sensul revocării. (…) Haideţi să aşteptăm evaluarea", a îndemnat Iohannis.

 

 

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: