Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a avut o intervenţie telefonică la Antena 3 în care a explicat care este situația reală legată de un document prezentat de senatorul PNL, Florin Cîțu care anunța înghețarea salariilor bugtarilor. Oficialul Guvernului a confirmat existenţa unui scenariu privitor la îngheţarea sau amânarea unor decizii privitoare la majorarea salariilor dar a subliniat: „Nu sunt probleme legate de bugetul României, inclusiv în asigurarea plăţii salariilor şi a pensiilor. Sunt doar scenarii sumbre pe care colegii din opoziţie încearcă să le introducă în spaţiul public. Noi nu tăiem din veniturile nimănui. Nu există niciun risc de reducere a salariilor”.

Explicațiile ministrului Eugen Teodorovici:„În primul rând, legea pensiilor se aplică de anul viitor cu o creştere a punctului de pensie de 15%, aşa cum a plecat proiectul de lege la Parlament. Vizavi de legea salarizării, sunt câteva scenarii care sunt analizate la nivelul Ministerului de Finanţe. Legea prevede o aplicare până în 2022.O variantă ar fi de a aplica această lege până în 2020, cu doi ani mai devreme. Este o dovadă că nu avem niciun fel de îndoială că această prevedere se poate aplica şi sunt câteva calcule care s-au făcut şi s-au trimis Comisiei Europene pentru o discuţie pe care o avem, în mod normal, cu cei de acolo. Documentul a fost trimis zilele trecute, fiind vorba despre un document pe baza căruia Comisia Europeană îşi definitivează raportul pentru fiecare ţară în parte. […] Discuţiile au fost purtate şi cu Olguţa Vasilescu iar acesta este doar un scenariu de lucru. Noi ceea ce am promis se va aplica aşa cum am promis. În schimb, în piaţă există solicitări ca această lege să fie aplicată până în 2022 şi vom vedea pe ce variantă vom rămâne. Dar respectăm aceste creşteri, fie de salarii, fie de pensii”, a precizat Eugen Teodorovici.

Acuzaţiile aduse de Florin Cîţu

Replica ministrului Teodorovici vine ca răspuns la acuzaţiile aduse de către senatorul PNL Florin Cîţu, cel care a declarat: „Într-un document trimis Comisiei Europene, in urma cu cateva zile, PSD +ALDE promit inghetarea salariilor in sectorul bugetar in 2019 la nivelul din Decembrie 2018: PSD +ALDE NU MAI APLICA LEGEA SALARIZARII UNITARE (astfel recunosc falimentul programului de guvernare si ma confirma)! Asta inseamna ca salariile sunt TAIATE cu echivalentul ratei inflatiei. In plus cresterea dobanzilor va taia si mai mult din puterea de cumparare.”.

 

Te-ar putea interesa și: