Evenimentul Zilei > Actualitate > Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, calcă județ după județ ca să afle problemele învățământului preuniversitar
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, calcă județ după județ ca să afle problemele învățământului preuniversitar

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, calcă județ după județ ca să afle problemele învățământului preuniversitar

El a vizitat azi județele Brașov și Sibiu, anunțând, în conferința de presă ținută astăzi la Brașov, diverse măsuri

Ministrul Educației şi Cercetării Ştiinţifice, prof univ dr Mihai Sorin Cîmpeanu, a ținut astăzi la Brașov o conferință de presă în care a făcut declarații pe mai multe teme. În esență, ministrul a anunțat că:

 – până la sfârşitul acestui an în sistemul de învăţământ vor funcţiona un număr de 1.981 de microbuze de transportul şcolar, în baza parteneriatului cu Ministerul Dezvoltării Regionale.
– până la începutul lunii martie vor fi livrate în sistem încă 465 de microbuze şcolare, inclusiv cele adaptate pentru nevoi speciale (alături de cele 500 microbuze şcolare care funcţionează în prezent)
– va fi lansată licitaţie pentru un număr de 1.016 microbuze şcolare
– în acest moment la nivel naţional există un număr de 2.500 de şcoli neautorizate, Sibiul fiind singurul judeţ din ţară unde toate şcolile au autorizaţia sanitară, iar Braşovul fiind pe locul doi în acest sens.  Până în luna martie vor fi identificare nevoile acestor școli și vor fi estimate costurile investițiilor necesare pentru obținerea autorizațiilor sanitare, urmând ca în anul școlar 2015 -2016 procesul de autorizare să fie finalizat
– Brașovul a fost dat exemplu de bune practici, mai ales pentru Școala profesională Kronstadt, ministrul susținând, în continuare, “necesitatea dezvoltarea învăţământului profesional şi tehnic, asigurarea unei bune legături între educaţie şi piaţa muncii”.
– suma de 750.000 de euro acordată de statul german pentru sprijinirea învăţământului în limba germană din România este un exemplu de bună practică şi care ar putea să atragă şi alte proiecte, însă Ministerul Educaţiei nu se bazează doar pe aceşti bani pentru finanţarea acestui capitol. Cu acești bani vor fi stimulați să rămână la catedră cei aproximativ 750 de învăţători şi profesori care predau în limba germană în şcolile din România, care vor primi lunar peste 50 de euro. "O a doua problemă după lipsa resursei umane este aceea a locaţiilor, pentru că numărul de şcoli unde se predă în limba germană a scăzut la modul general, dar numărul de copii a înregistrat o creştere importantă datorită concentrării în marile oraşe. Scăderea se manifestă în mediul rural şi la nivelul oraşelor mici. Cu siguranţă suma de 750.000 de euro din partea statului german va fi alocată prioritar pentru rezolvarea celor două probleme", a declarat ministrul Cîmpeanu.
Potrivit Agerpres, ministrul Educației a declarat că se deplasează în ţară pentru a cunoaşte problemele din învăţământul preuniversitar din fiecare judeţ, pentru cunoaşterea colegilor cu care colaborează, pentru a vedea în fiecare judeţ care sunt colegiile cu cele mai bune rezultate şi cu cele mai slabe rezultate la examenele naţionale, dar şi să identifice şcolile care nu posedă autorizaţii sanitare de funcţionare, în total 2.500 la nivelul ţării, precum şi ce trebuie făcut pentru a obţine aceste autorizaţii. Astăzi el s-a întâlnit, la Braşov, cu cadre didactice şi cu conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean, după care a vizitat trei unităţi de învăţământ – Colegiul Naţional "Dr. Ioan Meşotă", Şcoala profesională Kronstadt şi Şcoala generală nr.5 din municipiul Săcele. De dimineață, ministrul Educației s-a întâlnit, în județul Sibiu, cu elevii și cadrele didactice ale Școlii Gimnaziale Cîrța.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: