Ministrul francez de interne Christophe Castaner a cerut luni „toleranţă zero” pentru rasism în rândul forţelor de ordine şi a anunţat renunţarea la o metodă de arestare controversată, denumită „strangulare”.

„Niciun rasist nu poate purta în mod demn uniforma de poliţist sau jandarm”, a subliniat Castaner în cadrul unei conferinţe de presă, în contextul în care manifestaţiile împotriva violenţelor poliţiei s-au intensificat în ultimele zile şi în Franţa, în urma protestelor din SUA generate de moartea afro-americanului George Floyd în timpul unei arestări brutale.

Ministrul francez a menţionat că metoda de arestare prin „cuprinderea gâtului, denumită şi prin strangulare, nu va mai fi predată în şcolile de poliţie şi jandarmerie”, întrucât este periculoasă, potrivit Agerpres.

Castaner s-a declarat totodată „tulburat” de mărturiile privind circumstanţele arestării unui minor de 14 ani, Gabriel, la 25 mai la periferia Parisului, asigurând că „se va face lumină” în acest caz. Adolescentul a fost grav rănit la un ochi în timpul reţinerii sale după ce încercase să fure un scuter.

Preşedintele francez Emmanuel Macron cere guvernului măsuri ”accelerate” de îmbunătăţire a deontologiei

Preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut guvernului să „accelereze” propunerile de îmbunătăţire a deontologiei forţelor de ordine, în faţa înmulţirii manifestaţiilor împotriva rasismului şi violenţelor poliţieneşti, a indicat luni preşedinţia franceză citată de AFP, potrivit Agerpres.

Apelul vine după ce sâmbătă peste 23.000 de oameni au manifestat în Franţa, potrivit Ministerului de Interne, pentru a denunţa violenţele poliţiei şi a cere „dreptate pentru toţi”.

Luni, Inspecţia generală a poliţiei din Franţa (IGPN), sau „poliţia poliţiei”, cum mai este denumită, a indicat că în 2019 a fost însărcinată cu un număr inedit de 1460 de anchete judiciare, dintre care peste jumătate – 868 – vizează acuzaţii de violenţă din partea forţelor de ordine, ceea ce înseamnă cu 41% mai mult (+256) faţă de 2018.

Mare parte din aceste anchete au fost lansate în urma incidentelor produse în marja mişcării de contestare a „vestelor galbene” care a zdruncinat Franţa la începutul anului trecut.

Macron i-a cerut totodată ministrului justiţiei, Nicole Belloubet, să examineze dosarul morţii în 2016 a lui Adama Traore, un tânăr de culoare de 24 de ani, în timpul arestării sale.

„În contextul emoţiei generate de moartea lui George Floyd în SUA, o parte a comunităţii naţionale protestează împotriva rasismului şi ridică întrebări legat de acţiunea forţelor de ordine. Vrem să răspundem la aceste preocupări prin transparenţă şi acţiune”, au asigurat serviciile premierului Edouard Philippe.