Evenimentul Zilei > Politica > Ministru suedez: România nu are voinţă politică în problema romilor. Trebuie monitorizare comună UE
Ministru suedez: România nu are voinţă politică în problema romilor. Trebuie monitorizare comună UE

Ministru suedez: România nu are voinţă politică în problema romilor. Trebuie monitorizare comună UE

Ministrul suedez Birgitta Ohlsson a declarat, într-un interviu, că în România nu există voinţă politică pentru rezolvarea situaţiei romilor, subliniind, totodată, că este nevoie de un sistem comun de monitorizare a situaţiei drepturilor omului în ţările UE, care să includă şi sancţiuni, scruie mediafax.ro.

"Suedia a negociat mai multe luni cu România în privinţa folosirii fondurilor europene pentru romi, astfel încât aceştia să nu mai emigreze. Sunt dezamăgită de faptul că Guvernul român nu a dorit să coopereze la nivel european. Avem nevoie de alţi actori pentru aceste negocieri", a precizat ministrul suedez pentru Afaceri Europene, Birgitta Ohlsson, într-un interviu acordat cotidianului austriac Der Standard.

Întrebată de ce a blocat România crearea unui "taskforce" (un ajutor extern pentru cheltuirea fondurilor europene destinate integrării romilor – n.r.), Birgitta Ohlsson spus că sunt mai multe motive, printre care şi mândria.

"Cred că există mai multe motive. În România lipseşte voinţa politică. În acelaşi timp nu există capacitatea administrativă pentru utilizarea eficientă a banilor UE. Este una dintre cele mai sărace ţări din Uniune. Probabil că şi mândria joacă un rol – România nu doreşte să aibă observatori din alte ţări", a declarat oficialul suedez.

Rugată să comenteze faptul că ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, a acuzat-o că foloseşte tema romilor în campanie şi că nu a discutat personal despre acest proiect, ministrul suedez a subliniat că "problema a fost discutată pe mai multe niveluri timp de câteva luni". Totodată, Ohlsson a evocat faptul că cele mai mari probleme ale romilor: sărăcia structurală, şomajul, situaţia locuinţeilor nu reprezintă o noutate. "Dacă el (Titus Corlăţean – n.r.) are impresia că eu am reacţionat dur în ceea ce priveşte încălcarea drepturilor omului, sunt mândră de asta", a punctat Birgitta Ohlsson.

Ministrul suedez pentru Afaceri Europene a mai declarat că a trimis şi Comisiei Europene o scrisoare privind necesitatea unui taskforce pentru romi. "Sper din tot sufletul că România îşi va schimba părerea. Nu vreau să renunţ la această idee, deoarece am văzut prea multe tabere mizere de romi în diverse ţări. Nu este demn pentru o societate modernă să accepte ca nişte copii să fie nevoiţi să-şi caute hrana în gunoi", a spus Ohlsson.

Întrebată dacă şi alte ţări europene fac presiuni asupra României în această privinţă, Birgitta Ohlsson a precizat că multe state şi diverse organizaţii pentru apărarea drepturilor omului încearcă să convingă Guvernul român să accepte acest mod de abordare a problemei. "Şi Comisia Europeană este îngrijorată de faptul că banii din fonduri europene nu vor fi folosiţi într-un mod rentabil şi nu vor ajunge la romi", a spus ea.

În opinia ministrului suedez, la nivel european lipseşte monitorizarea în ceea ce priveşte discriminarea în ţările europene. "Avem nevoie de un sistem comun şi de rapoarte anuale privind situaţia drepturilor omului", a precizat Ohlsson, adăugând că sancţiunile reprezintă "un remediu important pe termen lung" pentru rezolvarea situaţiei. "Discriminarea romilor nu este un fenomen românesc, el afectează multe ţări europene precum Franţa sau Ungaria. Şi în Suedia avem o istorie întunecată", a mai spus Ohlsson.

De asemenea, oficialul suedez a reamintit că, în următorii şapte ani, Fondul Social European pune la dispoziţie 22,5 miliarde de euro, din care se pot finanţa şi programe pentru romi. "Scopul acestui fond este de a-i ajuta pe cei mai săraci dintre săraci", a explicat Birgitta Ohlsson.

Este pentru a doua oară când ministrul suedez pentru Afaceri Europene, Birgitta Ohlsson, îşi exprimă nemulţumirea faţă de faptul că România a refuzat ajutor extern pentru cheltuirea fondurilor UE destinate romilor.

Ministrul suedez pentru Afaceri Europene, Birgitta Ohlsson, şi-a exprimat, la 8 aprilie, "furia" faţă de România, care i-a refuzat propunerea de ajutor extern pentru cheltuirea fondurilor europene destinate integrării romilor, relatează AFP.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News