Ministerul Sănătății în război cu Agenția Națională de Transplant! | CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ ”

Ministerul Sănătății în război cu Agenția Națională de Transplant! | CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ ”

Ancheta EVZ legată de transplantarea organelor în România a scos la iveală lunga listă de nereguli dintr-un sistem de care depinde viața a sute de mii de oameni. După dezvăluirile noastre, Corpul de Control al Ministerului Sănătății a descoperit că la Agenția Națională de Transplat (ANT): ● centre de prelevare de organe ar fi acreditate ilegal ● nu ar exista o evidență clară a organelor prelevate ● nu s-ar ști la nivel național câți pacienți sunt pe lista de așteptare ● organele ar fi distribuite după ureche și reglementările în vigoare nu ar fi respectate. Reprezentanții conducerii ANT, spun, însă, că anchetatorii ministerului, care au făcut confuzii grave, nu au găsit, de fapt, nimic în neregulă

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a făcut publică, ieri, o lungă listă de nereguli majore descoperite la Agenția Națională de Transplant (ANT) și în sistemul pe care aceasta, teoretic, îl girează. Spre exemplu, din cele 44 de unități sanitare acreditate să preleveze organe, Corpul de Control al Ministerului Sănătății a controlat 4 și pe toate le-a găsit în neregulă. „E vorba de spitalele județene de urgență din Brăila, Alba Iulia, Ploiești și Reșița. (...) Niciuna dintre aceste unități sanitare nu deținea aparatura necesară declarării morții cerebrale, motiv pentru care la nivelul acestora nu s-a desfășurat nicio activitate de prelevare de organe până în prezent”, a explicat acesta.

Nu se știe câte organe s-au prelevat și unde se duc

La aceeași conferință, însă, într-o confuzie totală, prof.dr. Radu Deac, care este directorul executiv al ANT din 2013 (an în care au fost acreditate majoritatea spitalelor), n-a reușit să explice cum au fost acreditate unitățile sanitare, dar a recunoscut că nu s-a verificat nimic niciodată. „Domnul ministru poate că n-a precizat că acest calificativ se referă doar la un aparat - electroencefalograf-, care nu există, se pare, din inventare, nu s-a mers pe teren să se verifice fiecare, și care, până de curând, în definirea morții cerebrale, era esențial. (...) Deocamdată existând încă în legislație acest encefalograf trebuie să-l folosim și să-l respectăm”, a spus Deac.

Ne puteți urmări și pe Google News

Când jurnaliștii au insistat să afle dacă cele 44 de spitale au fost acreditate ilegal, Deac a replicat: „Deci, probabil că răspunsul trebuie să fie mai complex, am să studiez și am să vă dau. În momentul de față nu putem răspunde”.

Corpul de Control a a descoperit și că nu există proceduri și criterii clare de alocare a organelor care au prelevate către pacienții care au nevoie de transplant, dar și că nu există un registru pentru fiecare organ prelevat în parte, iar „fiecare spital întocmește lista proprie de așteptare, iar acestea nu sunt integrate la nivel național”.

Coordonatorul fără funcție, o confuzie

„Avem dubii serioase legat de modul în care s-a făcut activitatea de coordonare a transplantului având în vedere că de-a lungul anilor ANT și-a pierdut o parte din atribuții, care au fost trecute către Serviciul de Ambulanță București-Ilfov (SABIF). Astfel, în anul 2009, ANT, sub semnătura directorului executiv, dr. Dan Adrian Luscalov, a înștiințat SABIF că dr. Victor Zota este nominalizat în funcția de coordonator al Programului Național de Transplant de Organe, Țesuturi și Celule de Origine Umană pentru Centrul Universitar București, asta cu încălcarea Legii 95. (...) Mai mult decât atât, SABIF ar fi trebuit să fie acreditat în acest sens”, a continuat Vlad Voiculescu.

În ce-l privește pe dr. Zota, ministrul Sănătății spune că ani la rând acesta a fost prezentat și chiar a semnat acte sub titlul de „coordonator al programului de transplant”, deși această funcție nu ar exista în legislație!

Dr. Victor Zota, însă, a explicat, pentru EVZ, că cei de la Corpul de Control al Ministerului Sănătății au făcut o confuzie stupidă. „Doamnă, să ne înțelegem, la SABIF eu sunt coordonator de program, adică semnez pe facturi, am funcție birocratică. La ANT sunt coordonator transplant, care este o funcție medicală! Analizez un organ și decid unde se duce! Este o confuzie între cei doi termeni!”

dr. Zota: „Deac refuză să ne arate raportul”

Medicul spune și că nici până la această oră Corpul de Control al MInisterului Sănătății nu a transmis raportul la agenție. „Doctorul Deac are un drapt de raport pe care înțeleg că l-a primit de la ministrul Voiculescu și pe care refuză să ni-l arate! Nu avem cum să-l contestăm, din moment ce nu l-am văzut!”, a explicat dr. Zota.

„Nu facem licitații, nu cumpărăm medicamente”

„Există suspiciuni în legătură cu modul în care au fost cheltuiți bani publici. De exemplu pentru achiziția unui studiu de fezabilitate, referatul de necesitate a fost semnat de șoferul instituției, un domn care are, într-adevăr și o jumătate de normă la compartimentul achiziții și care, în fața Corpului de Control, a declarat, în scris, că nu a înțeles ce a semnat”, spunea, ieri dimineață, ministrul Voiculescu.

Dr. Victor Zota spune, însă, că nici vorbă de nereguli fi-nanciare la ANT. „De șase luni încoace avem controale în fiecare săptămână! De la ITM, de la PPM, audit, de la Minister. Dumnezeu știe ce caută, dar nu au găsit, niciunii, nimic în neregulă! Nicio neregulă! Nu facem achiziții, nu facem licitații, nu cumpărăm medicamente, nu au ce să găsească!”, a replicat dr. Victor Zota.

Morții care decid

La lista de nereguli descoperite de Corpul de Control la ANT se adaugă și „Consiliul Științific al ANT, care nu și-a îndeplinit atribuțiile”, pentru că nu s-a întâlnit lunar, în ultimii trei ani, ci doar de patru ori în total. În plus, spunea ministrul, unii din membrii consiliului ar fi morți. De fapt, e vorba doar de unul, regretatul doctor Dan Dermengiu, fostul șef al Institutului de Medicină Legală din Capitală, care a decedat, răspus de cancer, în luna iulie a anului acesta.

Voiculescu, alba-neagra cu Spitalul Sfânta Maria!

Legat de situația spitalului bucureștean unde trebuia să ființeze un centru de transplat pulmonar, Vlad Voiculescu spune că „îmi afirm îndoielile că Spitalul Sf. Maria a fost acreditat în mod judicios, și că este pregătit în acest moment pentru a realiza transplant pulmonar (...) este în imposibilitatea de a urmări pacienții transplantați neavând un compartiment de pneumologie și neavând experți specializați în urmărirea post transplant a pacienților, pentru că nu are un laborator care să poată analiza probele pacienților cu transplant pulmonar 24 de ore din 24”. Câteva minute mai târziu, același ministru o dă la întors: „Spitalul Sf. Maria este în legalitate în acest moment, sigura problemă este acea listă de așteptare. Nimeni nu a spus că cineva de la Sf. Maria a comis vreo ilegalitate. Singura potențială care ar putea exista, ar fi cea legată de un fals în dosarul de acreditare. În rest, totul este legal! Mai mult decât atât, nu am ceva să-i reproșez domnului Copcă din punct de vedere profesional și nici din punct de vedere al ambițiilor profesionale. Faptul că dumnealui este chirurg și își dorește să facă transplant pulmonar, consider că este dreptul lui profesional”. (Cristina Vladu)

Șefii ANT își dădeau singuri contracte

Corpul de Control a descoperit că fostul șef al ANT își atribuia singur contracte, pe care le semna la dublu, ca furnizor și ca prestator de servicii! „Am găsit la ANT probleme în derularea unui proiect european pentru donarea și transplantul de organe, pentru derularea acestui proiect au fost încheiate convenții civile de prestări servicii. De exemplu, între ANT, reprezentată de domnul dr. Luscalov Dan Adrian, în calitate de director executiv și prestator domnul dr. Luscalov Dan Adrian. De asemenea, contracte de prestări servicii între ANT reprezentată de domnul dr. Luscalov Dan Adrian în calitate de director executiv și prestator dl. Andrei Nica, director adjunct al ANT”. EVZ a mai descoperit un posibil exemplu, din declarația de avere a doctorului Zota, angajat al ANT. Atât el cât și soția sa, figurează ca prestatori într- un proiect al instituției (Proiectul Acord).

ANT, o vacă bună de muls pentru șefii ei

Deși prof.dr. Radu Deac se laudă cu activitatea Agenției Naționale de Transplat, în fapt, aceasta nu prea se vede. Spre exemplu, studiind bugetul instituției pe anul 2016, afișat pe site-ul instituției, vedem că din cele 732 de milioane de lei, mai mult de jumătate – 456 de milioane – se duc pe „cheltuieli de personal”! (facsimil) Restul de bani sunt cheltuiți pe „bunuri și servicii”. Niciun leu nu este cheltuit pentru „finanțarea de acțiuni de sănătate” pe „programe de sănătate”, pe „aparatură medicală și echipamente medicale în urgență”! Dr. Victor Zota atrăgea atenția, de altfel, că instituția nu face licitații, achiziții sau altceva asemenea.

„Bugetul e mai mic decât scrie acolo”

„Bugetul ANT este de doar 400.000 de lei, nu cât spuneți dumneavoastră! Nu sunt sute de milioane. Noi suntem plătiți la jumătate din salariu”, ne-a replicat, însă, dr. Victor Zota. De curiozitate, am studiat declarațiile de avere ale mai marilor instituției. Am constatat că mai toți șefii ANT au un cumul avantajos de funcții. Dr. Radu Deac, la 78 de ani, este: directorul executiv al ANT, profesor la UMF Tg. Mureș, prestează servicii medicale și de cercetare la Institutul de Boli Cardiovasculare și transplant Tg. Mureș, dar și la Academia de Științe Medicale, și desfășoară activitate medicală la două centre private. În plus, e pensionar. Adunând câștigurile sale dintr-un an, ne-a ieșit un salariu lunar de puțin peste 4.100 de euro.

În ce-l privește pe dr. Victor Zota, acesta este angajat la Serviciul de Ambulanță București și la ANT, dar prestează activități și pentru Academia de Științe Medicale, conform declarație sale de avere. Însumând toate câștigurile, domnia sa are avea un venit lunar de aproape 2.000 de euro. Are, în plus, 12 conturi curente și 9 depozite bancare, care însumează: aproape 133.000 de lei, 14.700 de euro și 32.292 de dolari.