Lucrurile stau așa. Pe 3 iunie, ministrul Marcel Vela a aprobat prelungirea cu 3 luni a mandatului de interimar al comisarului șef Neculai Catană. Acesta era la comanda IPJ Neamț de 6 luni și îi expirase împuternicirea ca interimar. Catană preluase conducerea IPJ Neamț după ce fostul comandant, comisarul șef Paul Tablan a fost demis fiindcă nu mai obținuse certificat ORNISS.

Vineri, 5 iunie, la două zile de la numirea comisarului Catană, Curtea de Apel Bacău a decis că demiterea fostului șef Paul Taliban nu a fost în regulă și a hotărât să suspende ordinul de ministru. Acest ordin fusese dat de Carmen Dan, fostul ministru de Interne. Decizia este definitivă și trebuie pusă în aplicare, chiar dacă polițistul nu are certificat ORNISS.

Comisarul șef Paul Taliban a declarat pentru tvmneamt.ro: ”Este doar o etapă câștigată, pentru că este vorba despre două acțiuni în instanță. Una pentru suspendarea ordinului de ministru, cea pe care s-a dat verdictul astăzi (n.r. vineri) și încă o acțiune pentru anularea ordinului, iar procesul pentru această acțiune ar putea dura până la doi ani. Ministerul de Interne poate face recurs în 5 zile, însă este foarte greu de crezut că instanța va reveni asupra deciziei pe care a luat-o astăzi. Mai am câteva zile de concediu medical, apoi voi reveni pe funcție”.

Legat de accesul la documente secrete, Paul Tablan a spus că va solicita încă o dată emiterea certificatului, iar dacă nu-i va fi eliberat, poate conduce IPJ Neamț fără probleme prin cei doi adjuncți, așa cum a făcut și în perioada mai-noiembrie 2019, când nu a avut certificat ORNISS.

Polițiștii de la Neamț așteaptă acum decizii și indicații de la Ministerul de Interne și IGPR, care să clarifice situația.