Evenimentul Zilei > Politica > Sume uriașe date de Diaspora statului român
Sume uriașe date de Diaspora statului român

Sume uriașe date de Diaspora statului român

Ministerul Afacerilor Externe a încasat anul trecut peste 30 de milioane de euro din taxe consulare

V Românii din străinătate au plătit anul trecut nu mai puțin de 30.609.355 de euro pentru diferite servicii consulare pentru care se percep taxe. Suma a fost comunicată de Ministerul Afacerilor Externe ca răspuns la interpelarea formulată de deputatul PMP Eugen Tomac. MAE a transmis un tabel cuprinzând sumele percepute cu titlu de tarife consulare aferente serviciilor consulare prestate misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României din state- membre ale Uniunii Europene, SUA, Canada, și Republica Moldova.


Astfel, am aflat că pe primul loc la încasările pe anul trecut se află Chișinăul. De la românii de acolo, Ministerul de Externe a primit în 2015 suma de 4.829.907 euro. Pe locul doi s-au clasat românii aflați la Londra, care au plătit pentru diferite servicii consulare 3.149.405 euro. Românii de la Madrid au contribuit și ei la bugetul statului român cu 2.701.500 de euro, iar cei de la Torino cu 1.337.290 de euro. Cel mai puțin au plătit românii din Gyula – 4.231 de euro, cei din Zagreb – 9.672 de euro, sau Varșovia – 21.255 de euro.

30 de euro, traducerea unei pagini

Nu o dată, românii din afara granițelor țării s-au plâns că taxele consulare pentru a obține o serie de documente sunt prea mari. În plus, mulți dintre ei parcurg distanţe lungi şi pierd zile de muncă pentru a ajunge în faţa ghişeelor consulare. Recent, Parlamentul a adoptat un proiect de lege inițiat de PSD care prevede eliminarea a peste 100 de taxe, printre care și 26 de taxe consulare. Președintele Klaus Iohannis a contestato la CCR pentru că „ar afecta supraviețuirea unor instituții publice”. CCR va discuta proiectul pe 14 decembrie.

În prezent, pentru eliberarea unei cărți de identitate românii din străinătate plătesc 20 euro, iar pentru un pașaport 100 de euro. Pentru un duplicat al unui certificat de stare civilă românesc trebuie să scoată din buzunar 45 de euro, iar pentru verificarea autenticității unui permis de conducere românesc 30 de euro. Pentru încheierea căsătoriei – 90 de euro, iar pentru renunțarea la cetățenie – 600 de euro. Un titlu de călătorie costă nu mai puțin de 50 de euro, iar o viză de scurtă ședere -60 de euro. Efectuarea și legalizarea unei traduceri din sau în limba română costă 30 de euro pentru fiecare pagină. Dacă se vrea și legalizarea paginii, se mai plătește în plus 20 de euro.Taxe consulare

● Eliberare carte de identitate – 20 euro;

● Eliberare pașaport simplu – 100 de euro;

● Încheierea căsătoriei la misiuni diplomatice și oficii consulare – 90 de euro;

● Înscrierea certificatelor străine de naștere/căsătorie în registrele de stare civilă românești – 90 de euro;

● Înregistrarea cererii de acordare a cetățeniei române – 60 de euro;

● Înregistrarea cererii de renunțare la cetățenia română – 600 de euro;

● Eliberarea dovezii de cetățenie – 10 euro