Evenimentul Zilei > Actualitate > MINERIADA din 1990. Ce au lăsat minerii în urma lor la sediile partidelor politice de opoziţie | VIDEO ŞOCANT
MINERIADA din 1990. Ce au lăsat minerii în urma lor la sediile partidelor politice de opoziţie | VIDEO ŞOCANT

MINERIADA din 1990. Ce au lăsat minerii în urma lor la sediile partidelor politice de opoziţie | VIDEO ŞOCANT

Vara anului 1990 va rămâne una dintre cele mai sângeroase perioade din istoria recentă a României.

Mii de mineri din Valea Jiului au invadat Capitala la apelul preşedintelui României de atunci, Ion Iliescu.

"Chemăm toate fortele conştiente şi responsabile să se adune în jurul clădirii guvernului şi televiziunii pentru a curma încercările de forţă ale acestor grupuri extremiste, pentru a apăra democraţia atât de greu cucerită", spunea Iliescu.

Apelul său a venit după ce pe 12 iunie s-au înregistrat ciocniri violente între poliţie şi demonstranţii aflaţi de 52 de zile în Piaţa Universităţii.

Patru garnituri de tren pline cu minerii conduşi de liderul sindical Miron Cozma au sosit în Bucureşti. Aceştia, înarmaţi cu bate, au instaurat haosul în Bucureşti şi au distrus sediile partidelor politice de opoziţie.

Liderii acestor partide au fost obligaţi să se pună la adăpost de “furia populară”, iar însuşi Petre Roman s-a deplasat într-o tanchetă la sediul asediat al PNŢCD pentru a-l prelua şi proteja pe Corneliu Coposu.

Într-un video publicat pe Youtube se poate vedea sediul PNŢCD distrus de mineri, care au spart, printer altele, un perete pentru a sustrage un seif metallic.