Milioane de dolari spălați în China de patroni analfabeți din Sintești. Rețeaua a dat țeapă Romtelecom și organiza spectacole fantomă. Sute de percheziții în 19 județe

Milioane de dolari spălați în China de patroni analfabeți din Sintești. Rețeaua a dat țeapă Romtelecom și organiza spectacole fantomă. Sute de percheziții în 19 județe

Peste 4,5 milioane de dolari au fost spălați în China de doi patroni analfabeți, din Sintești, județul Giurgiu. Afaceriștii făceau parte dintr-o rețea de evazioniști care s-a îmbogățit prin tranzacții fictive. Anchetatorii au descoperit că aceștia au dat țeapă Romtelecom și au declarat, fictive, au organizat spectacole, au ridicat construcții sau au cumpărat vinuri italiene.

Polițiștii de investigare a criminalității economice, sub coordonarea Direcției de Investigare a Criminalității Economice și Parchetului de pe lângă Tribunalul Giurgiu,  efectuează, în această dimineață, 197 de percheziții domiciliare, în 19 județe și în Capitală, la persoane bănuite că ar fi cauzat un prejudiciu de peste 6 milioane de dolari americani, prin evaziune fiscală.

Poliția Română transmite că perchezițiile au loc pe raza municipiului București și a județelor Argeș, Brăila, Brașov, Buzău, Constanța, Dâmbovița, Gorj, Ialomița, Ilfov, Maramureș, Teleorman, Arad, Dolj, Mehedinți, Neamț, Vâlcea, Prahova, Olt și Giurgiu, la societăți comerciale și persoane bănuite de evaziune fiscală și spălarea banilor.

Din investigații a rezultat că, în perioada 2012-2014, mai multe societăți comerciale ar fi înregistrat în evidența contabilă cheltuieli nereale, utilizând facturi fictive de la două societăți comerciale cu comportament de tip „fantomă”, cu sediul pe raza județului Giurgiu, constând în achiziționarea de mărfuri și servicii care, în realitate, nu au fost realizate de firmele din Giurgiu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sunt efectuate cercetări față de 103 persoane bănuite că ar fi înregistrat în evidența contabilă achiziții și servicii nereale, constând în cumpărarea de legume, fructe, utilaje industriale, ambalaje și prestări de servicii privind organizarea unor spectacole, precum și repararea unor spații aparținând unor instituții de interes public.

Polițiștii vor ridica documente contabile, contracte, facturi și înscrisuri folosite la bănci.

Prejudiciul total cauzat bugetului de stat este de 6,5 milioane de dolari americani, dintre care 4,5 milioane de dolari ar fi fost transferați din conturile bancare aparținând celor două societăți din Giurgiu, către firme din China, fără a avea ca temei operațiuni economice.

Activitățile se desfășoară într-un dosar instrumentat de Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Giurgiu, sub supravegherea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Giurgiu.

La acțiune participă polițiști de la unitățile teritoriale unde sunt efectuate perchezițiile și jandarmi din Giurgiu, Teleorman și Ploiești.

Cum funcționa rețeaua

Surse judiciare au precizat că tranzacțiile fictive se făceau prin SC Davis Complet Construct SRL și SC Center Prod Metal SRL. Aceste două societăți aveau administratori care ,,nu știau carte”, coordonați de alte persoane. Firmele emiteau facturi, prin intermediari, către aproximativ 150 de alte societăți comerciale, facturi ce reprezentau diverse livrări de mărfuri și bunuri (legume, fructe, utilaje industriale) și prestări de servicii în domeniile: organizării de spectacole, construcții, achiziții de vinuri italiene. În realitate, toate acestea nu erau reale.

Beneficiarii facturilor au efectuat transferuri de bani prin diferite conturi. O parte din sumele obținute au fost retrase în numerar, iar alții au fost schimbați în 4,5 mil USD, in China, țară unde erau simulate, de asemenea, operațiuni nereale.

Una dintre societățile țepuite de patronii analfabeți este Romtelecom. Surse judiciare au dezvăluit că Romtelecom a încheiat contract cu o firmă pentru repararea unor cabine telefonice. Această firmă a subcontractat lucrarea celor două firme vizate de perchezițiile de astăzi, SC Davis Complet Construct SRL și SC Center Prod Metal SRL.