Evenimentul Zilei > Social > Mii de credincioși, în pelerinaj la mănăstirea Nicula. Nu au avut voie să sărute icoana!
Mii de credincioși, în pelerinaj la mănăstirea Nicula. Nu au avut voie să  sărute icoana!

Mii de credincioși, în pelerinaj la mănăstirea Nicula. Nu au avut voie să sărute icoana!

Deși au fost mai puțin ca în alți ani de praznicul Adormirii Maicii Domnului, mii de credincioșii au participat la cel mai mare pelerinaj ortodox din Transilvania, la mănăstirea Nicula din Cluj.

Peste 6.000 de credincioși au luat parte la pelerinajul de la Mănăstirea Nicula, din județul Cluj. Spre deosebire de alți ani, când aici veneau peste 10.000 de oameni, de această dată, condițiile impuse de pandemie, au redus numărul pelerinilor.

Sfânta Liturghie de hramul Mănăstirii Adormirea Maicii Domnului a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Andrei Andreicuț, episcopul Clujului. Preoţii, împreună cu mitropolitul Clujului, Înalt Preasfinţitul Andrei, s-au rugat Sfintei Fecioare Maria pentru tămăduirea celor în suferinţă şi încetarea pandemiei.

Cei mai mulţi credincioşi au ales să asculte slujba dintr-un loc mai retras, departe de aglomeraţie. Zona a fost supravegheată de jandarmi şi poliţişti, inclusiv cu ajutorul dronelor.

Pentru credincioșii care au luat parte la pelerinajul de la mănăstirea Nicula, au fost create circuite speciale de intrare şi de ieşire, iar pelerinii nu au mai putut atinge sau săruta icoana, însă au lăsat flori. În permanenţă, jandarmii şi poliţişti le-au reamintit oamenilor măsurile obligatorii.

Şi la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, unde a fost slujba de hram, masca de protecţie a fost obligatorie, iar preoţii au eliminat împărtăşania din ritualul liturgic. Asta deşi, cu doar câteva minute înainte, la predică, pelerinii au fost îndemnaţi să respecte tradiţia bisericească.

Măsuri speciale de siguranţă s-au luat şi la liturghia oficiată în foişorul de lemn din curtea Patriarhiei Ortodoxe din Capitală. Sutele de credincioşi care au participat la praznicul Adormirii Maicii Domnului s-au rugat la distanţă unii faţă de ceilalţi, pentru că organizatorii au aşezat scaune fixe, tocmai pentru a se respecta mai uşor distanţa dintre oameni, potrivit stirileprotv.ro.

„A fost chiar foarte frumos, a fost o experienţă chiar foarte tare, mi-a plăcut mult, am avut, aşa, o pace spirituală”, a spus un tânăr.

„Acum mergem spre casă. Am venit de ieri şi ne-am simţit foarte bine la sfânta mănăstire. Venim de 50 de ani”, a reacționat un bărbat.

„A fost bine, ca în alţi ani, doar că purtăm mască şi păstrăm distanţa”, a mai afirmat o femeie, conform sursei citate. (FOTO: infocluj.eu)

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.