Kurz, aflat în Africa, a declarat că anumiți șefi de stat l-au îndemnat să "oprească politica de granițe deschise în Europa", deoarece aceasta duce la plecarea tinerilor africani pe continent. 

 "Acest lucru îi motivează pe tinerii africani să" se destrame" a spus cancelarul austriac citând  omologii africani. Potrivit președintelui etiopian Sahle-Work Zewde, este mai bine ca tinerii africani să rămână în țările lor". Trebuie să abordăm cauzele mai degrabă decât să ne îngrijorăm de simptome.  "Evadarea este periculoasă. Contrabandiștii fac bani pe seama lor. Trebuie să ținem oamenii care vor conduce Etiopia – și Africa – într-un viitor mai bun ", a spus Sahle-Work Zewde.

La întrebarea adresată de Bild dacă Europa ar trebui să ignore fluxurile de migranți din Africa, președintele a spus:  "Nu, desigur, nu, ci trebuie să facem o distincție mai clară între migranți și refugiați. Africa a fost foarte generoasă în primirea refugiaților (…)  "Este destul de simplu: atâta timp cât nu îmbunătățim condițiile locale de trai, mai mulți oameni vor dori să fugă în Europa. Și mulți dintre ei au idei complet greșite despre ce să se aștepte în Europa ", notează epochtimes