MICI SECRETE, MARI EFECTE: De ce să ţii cont la montarea aerului condiţionat

MICI SECRETE, MARI EFECTE: De ce să ţii cont la montarea aerului condiţionat

Vă răspunde Dr. ing. TEODOR TERETEAN, membru al Asociaţiei Inginerilor de Instalaţii din România.

Intenţionez să-mi montez în locuinţă un aparat de aer condiţionat. Mă interesează dacă are vreo importanţă orientarea încăperii. Ne-am obişnuit să fim întrebaţi, când dorim să cumpărăm un aparat de aer condiţionat, exclusiv de suprafaţa încăperii în care se va monta acesta. Însă sunt mai mulţi factori de care ar trebui să ţinem seama. Nu doar suprafaţa contează.   Iată o serie de factori care determină o mărire a puterii frigorifice a aparatului faţă de calculul menţionat:

> Simplificând, cele mai dezavantajoase orientări ale ferestrei sunt cele de la sud la nord-vest care au insolaţii aproape duble faţă de orientările de la nord la sud-est;

> Prezenţa ocupanţilor în număr mai mare decât doi-trei pe încăpere adaugă 340 BTU/h/persoană (100 W/pers);

Ne puteți urmări și pe Google News

> Un televizor introduce un plus de cca. 680 BTU/h (200 W);

> Un calculator şi o imprimantă împreună aduc în plus circa 610 BTU/h (180 W);

> Un acoperiş-terasă de beton măreşte aportul de căldură din exterior cu circa 140 BTU/h/mp (40 W/mp).

În cazul încăperilor din casele existente, mărimile aparatelor se pot aproxima astfel, în BTU/h (kW): 9.000-12.000 (2,6-3,5) pentru dormitor, 12.000-15.000 (3,5-4,4) pentru sufragerie, 15.000-18.000 (4,4-5,3) pentru încăperi între 20 şi 30 mp.   În oricare situaţie, un aparat mai mare, solicitat moderat, „ţine“ mai mult decât unul mai mic, solicitat la maximum.   Puterile mai mari menajează aparatele, prelungindu-le viaţa.

NOTĂ. Aşteptăm întrebările dumneavoastră la adresa casa@evz.ro sau pe adresa „Evenimentul zilei“, bd. Dimitrie Pompeiu, nr. 6, sector 2, Bucureşti, secţiunea Casa.