MICI SECRETE, MARI EFECTE: Condens pe geamurile termopan

MICI SECRETE, MARI EFECTE: Condens pe geamurile termopan

Vă răspunde Teodor Teretean, dr. ing. de instalaţii.

În urmă cu doi ani, mi-am închis balconul cu tâmplărie termopan. Pe acest balcon am flori şi usuc rufe. Din păcate, am observat că, după o noapte în care geamurile de la balcon au fost închise, fără să am rufe la uscat, s-a format condens încât nu mai puteam vedea în exterior. Care este cauza şi ce trebuie să fac? Termopanul, datorită garniturilor de cauciuc, taie complet circulaţia aerului prin ramele ferestrei. Uscarea rufelor, prezenţa florilor sau a oamenilor sunt surse de vapori de apă într-o încăpere. Vaporii de apă, acumulaţi succesiv, măresc umiditatea aerului din balcon, „împingându-l“ la saturare. Aerul saturat, aflat lângă un obiect rece (precum faţa termopanului), condensează pe suprafaţa geamului, dacă temperatura sa este sub „punctul de rouă“.

Saturarea (ajungerea la punctul de rouă) depinde de umiditatea (grame apă la kg aer) şi temperatura aerului. Uscând rufe şi ţinând flori în balcon, măriţi substanţial umiditatea aerului aici, astfel încât, mai ales iarna, termopanele se răcesc şi „plâng“, semn de bună etanşare.

Iată ce puteţi face: deschideţi larg ferestrele balconului când uscaţi rufe, până la uscarea lor completă, reduceţi la minimum numărul ghivecelor de flori din balcon şi aerisiţi cât mai des.

Ne puteți urmări și pe Google News

NOTĂ. Aşteptăm întrebările dumneavoastră la adresa casa@evz.ro sau pe adresa „Evenimentul zilei“, bd. Dimitrie Pompeiu, nr. 6, sector 2, Bucureşti, secţiunea Casa.