MICI SECRETE, MARI EFECTE: Cat de mare trebuie sa fie hota
- Adam Popescu
- 14 martie 2007, 02:00
Va raspunde Dr. ing. Teodor Teretean, membru al Asociatiei Inginerilor de Instalatii din Romania (AIIR).
Mi-am reamenajat complet bucataria si as vrea sa montez o hota telescopica in dulapul de deasupra aragazului. Cat de mare ar trebui sa fie hota? Dintr-o bucatarie de 20 mc o hota trebuie sa absoarba 300-500 mc/h. Aerul extras trebuie inlocuit obligatoriu cu altul de-afara, introdus cat mai departe de hota (sa ventileze toata bucataria).
Tipul hotei se alege in armonie cu arhitectura bucatariei, iar marimea acesteia in functie de modul de a gati. La folosire intensa (gatit simultan la patru ochiuri de aragaz, fierturi, prajeli, cuptor) se alege o hota mai mare, cu trei trepte, cu lungimea si latimea depasind aragazul cu 5-8 cm. La folosire putin intensa si rara se poate pune o hota cu una-doua trepte, cu dimensiunile egale cu ale aragazului. Hotele cu rol estetic (cele puse peste un cuptor cu microunde), sub care nu se gateste normal, pot fi ceva mai mici.
Hotele cu folosire intensa trebuie sa aiba filtrele de buna calitate: cele metalice se spala lunar, cele de pasla se schimba imediat dupa imbacsire. Este foarte important sa stii ca tot ce nu retine filtrul hotei se depune in cosul de evacuare, generand sau intretinand un incendiu (se stinge numai cu solutie de otet).