Mici reparaţii casnice

Mici reparaţii casnice Reparatii Sursa foto: EVZ

Placa de faianţă spartă ori fisura din perete nu trebuie să fie motive de enervare. Cu calm, răbdare şi materiale potrivite, poţi să le repari singur.

Ca să refaci rosturile gresiei şi faianţei, mai întâi trebuie să înlături vechiul chit. Pentru această operaţiune ai nevoie de o unealtă cu vârf ascuţit, cu ajutorul căreia să scobeşti uşor între plăcile de ceramică. Lucrează cu grijă pentru a nu desprinde plăcile ceramice, mai ales dacă acestea nu au o bună aderenţă la suport.

„După aceasta, şterge golurile dintre plăci cu o cârpă uşor umezită, pentru ca rosturile să rămână curate pentru noul chit, astfel încât acesta să facă o priză bună. Amestecul de chit - praf special amestecat cu puţină apă - poate fi preparat pe o bucată de geam sau pe o placă de gresie sau faianţă, cu ajutorul unui şpaclu“, explică meşterul Mihnea Ciortan, faianţar. Urmele de chit trebuie şterse cu o cârpă

Dacă te gândeşti să foloseşti un chit de altă culoare, poţi cumpăra unul deja colorat sau separat, chit şi pigment. Cu acest amestec astupă rosturile dintre plăci, folosind un şpaclu îngust. Cu o cârpă umedă şterge repede urmele de chit rămase pe faianţă, pentru ca acesta să nu se întărească. În aproximativ patru ore - în funcţie de mărimea suprafeţ ei placate - vei reuşi să dai un nou aspect băii sau bucătăriei tale. Preţul unui săculeţ de chit de rosturi variază în funcţie de culoare, astfel încât 5 kg de chit alb costă în jur de 120.000 lei, aceeaşi cantitate de chit de culoare albastru intens având un preţ de 190.000 lei. Crăpăturile se curăţă cu şpaclul

Ne puteți urmări și pe Google News

Nu de puţine ori, mai ales în casele vechi, pereţii şi tavanele prezintă fisuri sau chiar crăpături. Astfel, finisajul este compromis, la fel ca şi aspectul general al încăperilor. Acestea se pot repara însă cu puţină răbdare şi îndemânare.

„Cu ajutorul unui şpaclu sau cu un obiect metalic triunghiular se curăţă bine crăpăturile, lărgindu-se puţin. În acest fel, chitul şi gletul vor face o priză mai bună. Se netezeşte apoi suprafaţa respectivă cu şmirghel, după care se periază cu o pensulă. Crăpăturile mai mari se umplu cu chit, iar fisurile se acoperă direct cu o bandă de fibră de sticlă. Aceasta conferă rezistenţă, pentru a evita ulterior o nouă fisurare“, explică meşterul Marcel Constantin.

După ce se poziţionează banda pe conturul crăpăturii, aceasta se acoperă cu un strat de glet, care se întinde bine cu o mistrie. După ce se usucă, se şmirgheluieşte din nou cu hârtie abrazivă fină, astfel încât să nu existe diferenţe la nivelul finisajului. În final, se aplică vopsea lavabilă. Plăcile pot fi înlocuite

Cumva vreo placă ceramică spartă sau crăpată strică aspectul impecabil al băii sau bucătăriei? Ei bine, plăcile ceramice deteriorate sau cele care „pocnesc“ atunci când sunt apăsate - semn că la montaj a rămas aer sub placă, în masa de adeziv - pot fi uşor înlocuite. „Primul lucru care trebuie făcut este înlăturarea chitului din jurul plăcii respective. Apoi, dacă placa nu se desprinde uşor de suport, se foloseşte un flex cu disc diamantat pentru a tăia placa pe diagonale, până la substrat. Cu o daltă se sparg bucăţi din placa ceramică până când aceasta e înlăturată în totalitate“, precizează Marian Nae, faianţar.

Încearcă să înlături prin cioplire şi restul de adeziv rămas după desprinderea plăcii. După ce cureţi foarte bine locul respectiv, treci la montarea unei plăci noi. Aplică un strat de adeziv pe acesta, folosind o gletieră cu dinţi de 10 mm. Lipeşte placa presând-o uşor cu un ciocan de cauciuc. După întărirea adezivului, chituieşte rosturile de jur împrejurul plăcii.