Sute de evrei ultra-ortodocși s-au ciocnit cu poliția sâmbătă după-amiază, blocând traficul și atacând ofițerii de poliție. Aceștia protestau împotriva încălcării Șabatului de către muncitorii care au pregătit finala concursului Eurovision din Tel Aviv în ziua sfântă de odihnă, potrivit Vechiului Testament.
În timp ce protestatarii blocau drumurile de lângă un cartier ultra-ortodox din centrul orașului, cel puțin patru femei s-au dezbrăcat la sutien, forțându-i să părăsească zona din cauza interdicției de a privi femeile în haine considerate indecente.
Evreii ultra-ortodocși respectă cu strictețe legea religioasă care interzice munca de Șabat, ziua de odihnă din cursul săptămânii, de vineri la apusul de soarelui, până sâmbătă seara.
Înaintea finalei Eurovisionului, mai mulți rabini șefi din Israel au cerut acelora care țin Șabatul să crească perioada de respectare a zilei sfinte cu 20 de minute, ca răspuns la "marea profanare".
Unii evrei ultra-ortodocși au ceva contra fotografiilor cu femei, chiar și atunci când sunt îmbrăcate decent, în locuri publice sau în mass-media, din motive de lipsă de modestie. De zeci de ani, au loc incidente repetate în care figurile femeilor din postere au fost distruse în capitală și în alte orașe.