Întrega Planetă este, în această perioadă, sub imperiul emoției și haosului provocate de coronavirus. Italia și-a închis granițele, fiind țara cea mai afectată din Europa, cu peste 400 de decese. Măsurile de prevenire a epidemiei, benefice pe de o parte, atrag după sine și serioase probleme economice. În acest context, Donald Trump, președintele SUA, a postat un mesaj pe Twitter, în care vorbește despre o altă perspectivă a coronavirusului și invită la calm.

Trump atrage atenția, bazându-se pe cifre, că gripa comună rămâne la acest moment mult mai periculoasă decât coronaviruslui.

„Deci, anul trecut, 37.000 americani au murit din cauza gripei comune. Media anuală este între 27.000 si 70.000 de decese pe an. Nimic nu s-a închis, viața și economia merg mai departe. În acest moment, sunt confirmate 546 de cazuri de coronavirus, cu 22 de decese. Gândiți-vă la asta!”, a scris Trump, într-un mesaj care a avut un impact mai mic decât cele alarmiste.

În același context, al calmării isteriei, Hans Kluge, director al Organizației Mondiale pentru Sănătate, în Europa, spunea că: „să nu uităm că avem circa 60.000 de morți din cauza gripei sezoniere în fiecare an în Europa și există un vaccin. Aș dori să încurajez oamenii să se vaccineze. Avem instrumente foarte puternice: folosiți aceste instrumente puternice pentru a vă proteja sănătatea”.