Evenimentul Zilei > Actualitate > Mesaj codat, spart după 50 de ani. FBI ar putea rezolva unui dintre cele mai vechi dosare
Mesaj codat, spart după 50 de ani. FBI ar putea rezolva unui dintre cele mai vechi dosare

Mesaj codat, spart după 50 de ani. FBI ar putea rezolva unui dintre cele mai vechi dosare

Un mesaj codat trimis autorităților de faimosul criminal în serie Zodiac a fost descifrat de o echipă formată din trei persoane.

Au trecut 50 de ani de când criminalul în serie poreclit Zodiac a început să terorizeze străzile din nordul Californiei. În prezent, o echipă de tineri crede că a reușit să spargă unul dintre cele mai faimoase coduri folosite de Zodiac pentru a trimite mesaje la Cronicile San Francisco în 1969.

Numit „Cifrul 340”, mesajul a fost descoperit de o echipă formată din 3 oameni: David Oranchak, un dezvoltator software din Virginia, Jarl Van Eycke, un programator belgian și Sam Balke, un matematician din Australia.

Ce le-a transmis Zodiac autorităților prin mesajul codat?

Spărgând codul, cei trei au dezvăluit un mesaj ciudat, scris integral cu litere mari și fără semne punctuație, care de asemenea conținea și o greșeală intenționată: un cuvânt scris greșit.

„Sper că vă distrați încercând să mă capturați

Nu sunt eu cel a apărut la televizor

Nu mi-e frica de camera cu gaz pentru că mă va trimite în paradis (n.r. acesta era cuvântul scris greșit. În engleză „paradise”, scris de Zodiac „paradice”) mult mai repede

Pentru că acum am destui sclavi care lucrează pentru mine în timp ce ceilalți nu au nimic când ajung în paradis așa că le este frică de moarte

Nu mi-e frică pentru că știu că viața mea va fi mult mai ușoară în paradisul morții”, este mesajul lui Zodiac descifrat la 50 de ani de la apariția sa.

Emisiunea TV la care se face referire în mesaj este „The Jim Dunbar Show”. Codul a fost trimis la doar două săptămâni după ce o persoana care pretindea să fie Zodiac a sunat în timpul emisiunii.

Nimeni nu a reușit vreodată să spargă codul lui Zodiac

„A fost incredibil, un șoc total. Niciodată nu am crezut că chiar vom găsi ceva pentru că ne obișnuisem să dăm greși”, a declarat Oranchak care lucrează încă din 2006 la descifrarea mesajelor codate trimise de Zodiac.

„Când am început prima dată, mă entuziasmam foarte tare când descopeream câte un cuvânt, dar se dovedeau ai fi fals-pozitive, fantome. Mă obișnuisem cu gândul ca este o șansă foarte mică să descoperim ceva. Nici nu știam cu siguranță dacă chiar există un mesaj”, a mai spus acesta.

Trio-ul s-a dus la FBI cu descoperirea acum o săptămână, dar nu au dezvăluit ce au reușit să găsească decât când FBI le-a dat acordul, au spus ei.

Criminalul Zodiac este recunoscut pentru cele 5 crime misterioase, încă nerezolvate, ce au avut loc între 1968 – 1969. Nu a fost prins niciodată, dar și-a câștigat reputația trimițând mesaje, unele  codate, poliției și ziarelor locale, în care se lăuda cu faptele sale.

În fiecare scrisoare includea și o bucățică de material din hainele victimelor sale. A pretins că a omorât cel puțin 37 de persoane.

FBI a declarat că ancheta este încă în desfășurare, scrie CNN.