Evenimentul Zilei > International > Demisia lui Merkel poate SLĂBI și axa tradițională germano-franceză în Parlamentul European
Demisia lui Merkel poate SLĂBI și axa tradițională germano-franceză în Parlamentul European

Demisia lui Merkel poate SLĂBI și axa tradițională germano-franceză în Parlamentul European

Este opinia experților maghiari care au reacționat la demisia Angelei Merkel de la conducerea CDU. Iar concluzia este aceasta: Decizia Angelei Merkel de a renunța la președinția partidului lasă loc pentru înființarea unui câmp politic de forță paralel, ceea ce o face fără greutate în politica germană, spune Istvan Pocza, cercetător la Fundația Szazadveg.

El a declarat că anunțul lui Merkel a fost aproape de neegalat în istoria politicii germane. Pocza a adăugat că demisia lui Merkel poate slăbi și axa tradițională germano-franceză în Parlamentul European.

Merkel dorește ca perioada de tranziție legată de succesiunea ei să fie structurată, organizată și controlabilă, de unde și momentul demisiei, spune Laszlo Kiss J., profesor la Universitatea Corvinus. El a mai spus că este greu de anticipat cum circumstanțele neprevăzute – cum ar fi alegerile anticipate – pot schimba planurile lui Merkel.

Alegerile din Hessa vor avea consecințe grave pentru politica germană, iar politica simbolică poate înlocui pragmatismul lui Merkel. SPD a atins cel mai mare rezultat vreodată, ceea ce provoacă și mai multă tensiune în marea coaliție. Cei mai mari câștigători ai alegerilor sunt  Verzii, iar rezultatul AfD este, de asemenea, semnificativ, chiar dacă scopul lor a fost de a ajunge la 15%. Cheia succesului AfD este capacitatea lor de a "profita" de criza migrației și de nemulțumirea față de marile partide, notează voiceofeurope.