Evenimentul Zilei > International > Merkel se PRĂBUȘEȘTE în sondaje, după EȘECUL formării guvernului
Merkel se PRĂBUȘEȘTE în sondaje, după EȘECUL formării guvernului

Merkel se PRĂBUȘEȘTE în sondaje, după EȘECUL formării guvernului

Cancelarul german Angela Merkel a ajuns la cele mai scăzute cote în sondaje, de când a preluat conducerea CDU cu 17 ani în urmă.

Creștin-democrații (CDU) și aliații lor, social-creștinii (CSU), au câștigat alegerile din 24 septembrie cu 32,9%, cel mai mic scor obținut din 1949 încoace.

După ce Merkel a eșuat în formarea unei coaliții de guvernare, care urma să-i asigure al patrulea mandat de cancelar, și cu spectrul alegerilor anticipate deasupra, CDU și șefa sa înregistrează prăbușiri masive în sondajele de popularitate.

Un sondaj realizat de SPON-Wahltrend pentru revista Der Spiegel arată că în prezent doar 29,2% dintre germani mai sprijină CDU, iar, potrivit unui sondaj „t-online”, majoritatea alegătorilor (54%) doresc ca Merkel să nu mai candideze pentru un nou mandat, în vreme ce doar 38,5 ar fi de acord cu o nouă candidatură.

Un sondaj Civey a publicat proiecția locurilor într-un viitor parlament, dacă ar fi organizate alegeri anticipate. În paranteze sunt prezentate diferențele față de rezultatele din 24 septembrie.

CDU/CSU – creștin-democrați – 243 (-3)

SPD – social-democrați – 162 (+9)

AfD – dreapta eurosceptică – 113 (+19)

FDP – liberali – 107 (+26)

Verzii – ecologiști – 98 (+31)

Linke – stânga – 70 (+1)