Sprijinul pentru coaliția creștin-democrată a lui Merkel (CDU) și Uniunea Socială Creștină (CSU) a scăzut la 29%. Acest nivel de sprijin nu a mai  fost observat în ultimii 12 ani.  Potrivit sondajului Emnid, care a fost publicat în  Bild, social-democrații (SPD) sunt susținuți de 18 la sută din alegători. 

Cu o lună în urmă, Angela Merkel a evitat îndeaproape o criză guvernamentală atunci când ministrul său de interne, Horst Seehofer, a forțat cancelarul să fie de acord să înăsprească politica de imigrare.  Criza a fost evitată după ce Merkel a participat la reuniunea la nivel înalt a UE privind migrația, făcând noi acorduri pe migrație.  Merkel a permis 1,5 milioane de imigranți non-occidentali în Germania de la începutul crizei migranților. Decizia sa a fost un dezastru și, printre altele, a dus la terorism, crimă și haos.

CSU se confruntă cu o alegeri regionale dure în octombrie, cu sondaje care arată că ar putea pierde majoritatea absolută în Bavaria.  Social-democrații (SPD), care împărtășesc puterea cu conservatorii din coaliția lui Merkel, nu au reușit să valorifice aceste pierderi, ajungând de asemenea la 18%.  Alternativa de extremă dreaptă pentru Germania (AfD) a rămas neschimbată la 15%, în timp ce grupul Verzilor a crescut cu 2 procente, până la 14%, cel mai bine arătând în acest an, potrivit Bild.