Cancelarul Angela Merkel (CDU, Uniunea Creştin Democrată) şi aliaţii săi CSU (Uniunea Creştin-Socială, aripa bavareză a CDU) şi social-democraţii din SPD sperau să pună capăt unei dispute care a paralizat timp de o săptămână guvernul. Totul a răbufnit prin sancţiunea-promovare aplicată lui Hans Georg Maassen,

În vârstă de 55 de ani, Hans-Georg Maassen, s-a aflat în centrul unor controverse începând din 7 septembrie iscate pe marginea dezminţirii de către oficial a existenţei unor „vânători colective” de străini la care făcuse referire cancelarul după manifestaţiile împotriva migranţilor, desfăşurate la apelul extremiştilor de dreapta la Chemnitz. Şeful serviciului de informaţii interne al Germaniei (Biroul pentru protecţia Constituţiei, BfV) dăduse atunci asigurări că o înregistrare video difuzată pe reţelele sociale pe acest subiect era falsă, deşi aceasta era reală. Maassen este criticat pentru legături presupuse a fi prea apropiate cu partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD).

Susţinut până la sfârşit de ministrul de interne, Horst Seehofer, aflat el însuşi în divergenţe cu politica Angelei Merkel în materie de migraţie şi care a salutat competenţele şefului BfV, Maassen, numit secretar de stat pentru securitate pe lângă ministrul de interne, a fost ținta unor reacţii dure ale, pe de o parte, editorialiştii germani, iar pe de alta, a clasei politice.

Seehofer a precizat miercuri că Maassen îl va înlocui pe un secretar de stat provenit din SPD şi care se pensionează.

Vicepreşedintele SPD Ralf Stegner a calificat compromisul drept un „dezastru”, în pofida faptului că a primit aprobarea liderei social-democraţilor, Andrea Nahles. La rândul său, liderul aripii de tineret din SPD, Kevin Kuhnert, care se opune participării partidului la coaliţia guvernamentală, a transmis pe Twitter că a ajuns la „nivelul maxim de toleranţă”. „Jenant”, a apreciat şi primarul Berlinului, Michael Muller (SPD).

Te-ar putea interesa și: