Merkel, izolată de "greii" UE

Merkel, izolată de "greii" UE

Guvernul de la Berlin a avertizat ieri că fără Germania nu se poate face nimic în Europa, o aluzie la reuniunea dedicată crizei economice, care îi va reuni luni la Londra pe premierul britanic Gordon Brown, preşedintele francez Nicolas Sarkozy, şeful Comisiei UE, Jose Manuel Barroso, dar nu şi pe cancelarul german Angela Merkel.

Lipsa lui Merkel de pe lista de invitaţi ai mini-summitului UE - un semnal important trimis Germaniei - a fost comentată pe larg de presa germană, scrie AFP. Semnele unor divergenţe puternice în UE în privinţa metodelor de revitalizare economică au fost însă vizibile încă de la izbucnirea crizei.

Angela Merkel a devenit, în ultimele luni, ţinta criticilor europene pentru lipsa de hotărâre a măsurilor adoptate la Berlin pentru combaterea crizei. Camera superioară a parlamentului german a adoptat, joi, un pachet legislativ de susţinere a economiei, de aproximativ 30 de miliarde de euro, dar cele mai multe măsuri fuseseră hotărâte înainte de criză. În ciuda presiunilor venite de la omologii săi europeni sau chiar din interiorul partidului pe care îl conduce, Merkel a continuat să susţină că o reducere de taxe nu poate fi luată în calcul până după alegerile parlamentare din toamna lui 2009.

Ne puteți urmări și pe Google News