Evenimentul Zilei > International > MERKEL a întors ARMELE
MERKEL a întors ARMELE

MERKEL a întors ARMELE

Angela Merkel, cancelarul Germaniei care acum câțiva ani invita refugiații să vină în Europa, a declarat joi că protejarea frontierelor externe ale UE constituie principala prioritate în discuţiile la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, consacrată problemei migraţiei şi reformei sistemului de azil.

"Mai presus de toate, va fi vorba despre protejarea frontierelor externe", a spus Merkel la sosirea la Bruxelles, adăugând că Agenţia europeană pentru poliţia de frontieră şi garda de coastă (Frontex) trebuie consolidată.

Totodată, Angela Merkel a afirmat, potrivit Agerpres, că UE ar trebui să încheie acorduri cu state partenere importante, precum Turcia şi ţări din Africa de Nord, însă ele trebuie "să ţină cont de nevoile acestor ţări".

Statele care preiau numeroşi refugiaţi au nevoie de ajutor, a adăugat ea, însă "refugiaţii şi migranţii nu ar trebui să poată alege liber ţara unde trec prin procesul de azil", referindu-se la aşa-numita migraţie secundară, prin care solicitanţii de azil deja înregistraţi într-o ţară UE încearcă să se înregistreze din nou într-un alt stat din blocul comunitar.