Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, a vorbit despre pericolul care îi pândește pe medicii români. Aceștia ar putea să devină ținte false, la finalul pandemiei, victime ale unei „vânători de vrăjitoare”, după cum crede Rafila.

„Mai există un lucru care este extrem de periculos în momentul de faţă, este cel de presiuni asupra personalului medical. Eu vă spun ce se întâmplă cel puţin la noi, la „Matei Balş”, unde, fie din cauza board-ului politic, fie din cauza unor incapacităţi în a explica suficient lucrurile legate de infecţia cu noul coronavirus, pacienţii fac de multe ori presiuni de tot felul de tipuri asupra personalului medical”, a spus Rafila, carea a continuat:

„Să ştiţi că noi aici lucrăm într-o tensiune extrem de mare şi cred că lucrul acesta ar trebui într-un fel sau altul oprit (…). Altfel, o să asistăm la finalul acestei pandemii sau nu ştiu dacă la finalul pandemiei, dar când problema de sănătate publică nu va mai fi atât de acută, o să asistăm la o vânătoare de vrăjitoare în rândul personalului medical, care o să fie într-un fel sau altul culpabilizat pentru eventualele nereuşite sau probleme legate de această pandemie. Lucrul acesta se manifestă şi în zilele acestea printr-o lipsă de asumare câteodată la nivel politic a unor măsuri.”

Alexandru Rafila a vorbit și despre pacienții care au avut alte probleme decât cele legate de coronavirus, și cărora le-a fost limitat accesul la serviciile de sănătate.

„Cred că a fost vorba de o formulare nefericită la nivelul unor acte normative care au fost emise în timpul stării de urgenţă, care practic au pasat responsabilitatea deciziei referitoare la actul medical total în zona medicilor, care trebuiau să spună dacă într-adevăr pacientul ‘se califică’ să fie consultat, tratat, ori lucrul acesta nu e normal. Trebuia să existe o foarte clară definire a tipurilor de afecţiuni care puteau să beneficieze în această perioadă de tratament”, a mai declarat medicul.

El a mai precizat că „Oamenii trebuiau încurajaţi să meargă la medic, dacă aveau afecţiuni cronice sau boli care se puteau agrava din cauza neintervenţiei medicale şi încă un lucru care a fost şi încă constituie un obstacol este cel legat de ‘obligativitatea’ testării pacienţilor înainte de consultaţii sau de intervenţia medicală, ei neavând niciun motiv să fie testaţi.”