Evenimentul Zilei > EVZ Special > Medicii i-au spus că mai are șase luni de trăit, dar și-a salvat viața prin fapte bune
Medicii i-au spus că mai are șase luni de trăit, dar și-a salvat viața prin fapte bune

Medicii i-au spus că mai are șase luni de trăit, dar și-a salvat viața prin fapte bune

Constantin Popescu este profesor de geografi e. Costi, după cum îi spun inclusiv unii dintre foștii elevi. Elevi care au fost meditați gratuit, pentru școală și pentru viață, de dascălul căruia doctorii i-au dat, acum 14 ani, o veste năucitoare

Profesorul sibian cu ochi albaștri, cărunt și cu vocea domoală, a aflat că are cancer în 2002. Medicii i-au mai dat de trăit doar șase luni. A decis că e momentul să ajute necondiționat și a început să ofere meditații gratuite la geografie. „Medicii mi-au spus că 50 la sută contează tratamentul și 50 la sută optimismul. Am acceptat să fiu cobaiul medicului de la Târgu Mureș, tot ce apărea pe piață să testeze pe mine, ca să nu mă coste bani pentru că nu aveam de unde. Atunci miam găsit refugiul în copii, făcând meditații, ca să nu fiu singur acasă”, mărturisește Constantin Popescu, profesor în cadrul Facultății de Geografia Turismului, din Sibiu.


FOTO: Profesorul Constantin Popescu la nunta unor elevi„Amfiteatrul” de 19 metri pătrați

Garsoniera repartizată lui Constantin Popescu de Primăria Sibiu – una de 19 mp în total – a devenit sală de clasă pentru toți cei care vor să învețe. Ușa sa a fost deschisă pentru oricine și prin ei a uitat de toate probleme. „Mi-am găsit refugiul în copii, să nu mă gândesc la problemele mele de sănătate. Și prin ei m-am salvat. După ce m-am făcut bine, deși mai merg la controale, cred că nu era cinstit să schimb lucrurile, adică să încep să iau bani. Am zis că dacă mi-a dat Dumnezeu un har, să îl duc mai departe”, își amintește dascălul. Metodic, Costi a ținut evidența elevilor care i-au devenit un fel de ucenici în ultimii 14 ani: 806 la număr. Și toți cei care au luat meditații de la Constantin Popescu au terminat examenul de Bacalaureat cu note mai mari de nouă. Anul acesta a ajutat 60 de copii. Zece dintre ei au terminat cu medii de zece.

Le știe poveștile

Constantin Popescu predă cu pasiune și cu convingerea că informația transmisă de el este înțeleasă de elevi. Crede că secretul său este că nu oferă „numai lecții de geografie, ci și lecții de viață“. A știut să îi asculte pe fiecare în parte, le-a dat un sfat și i-a motivat. Le știe tuturor poveștile, le păstrează secretele.

„Când ajuți, trebuie să o faci necondiționat și să nu le îngrădești libertatea. Ei văd că au libertate totală, după care vine și respectul. Am vrut să le fiu și dascăl, și psiholog, și părinte”. Autoritatea și-o impune și cu o „armă” proprie – o lingură. „Am o lingură de lemn cu care îi mai atenționez, i-am pus să se semneze pe ea. Și fetele, și băieții o văd ca o glumă, dar când ridic lingura dau răspunsul corect”.

Corectura paralelă

Înainte de susținerea examenului, dascălul îi strânge pe toți într-un amfiteatru unde face recapitularea finală. Cum nu ar avea loc să îi strângă pe toți la el acasă, se întâlnesc acolo, unde le mai este explicată încă o dată materia.

Nici în ziua examenului Costi nu se poate despărți de copiii lui. Îi așteaptă în curtea școlii până termină și niciunul nu iese mai repede de două ore. După, se strâng cu toții la o terasă, pentru corectură. „Rezervăm tot locul și începem să facem corectarea, să vedem o notă provizorie. Le corectez la sânge și dacă notele nu coincid, facem contestație”, spune profesorul.

Relația cu elevii

Foștii elevi ai lui Costi îl vizitează des, iar de sărbători, casa îi devine neîncăpătoare. În Ajunul Crăciunului îi trec pragul peste 300 de persoane care vin să îl colinde. Se întâlnesc destul de des și la cafea, iar dascălul merge cu drag și la nunțile lor. „Eu sunt fericit când mă întâlnesc cu copiii după 14 ani, merg la nunțile lor. Am spus «da» la toate invitațiile făcute de foștii mei elevi”, povestește dascălul. Are o filosofie proprie asupra relației cu tinerii. „Au fost perioade când m-au supărat. Dar întotdeauna mi-a plăcut să fiu aproape de oameni, să îi înțeleg în profunzime și – acolo unde pot – să le completez eu golurile. Să nu îi las să se prăbușească”.


FOTO: Foștii elevi se întorc cu drag la dascălul lorZece lei

De doi ani, Constantin Popescu este nevoit să le ceară elevilor zece lei pe lună pentru a putea să le multiplice testele. Asta din cauză că i-a fost tăiat din salariu: „Nu mă mai descurcam, mi-au tăiat din salariu. Din banii care îmi rămân, s-a nimerit ca în fiecare an sau la doi ani să am câte un copil orfan de părinți și atunci le-am cumpărat un costum și le-am plătit banchetul, cu condiția să meargă mai departe la facultate. Și în ziua de azi îi urmăresc”.


FOTO: După examene, elevii ies cu proful la o cafea 

Publicat in categoriile: EVZ Special
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: