Editura Evenimentul si Capital

Medici care umilesc pacientul si medici care alină cu suflet suferinţa bolnavilor

Autor: | | 3 Comentarii | 6474 Vizualizari

”Între omul bolnav și Dumnezeu stă mereu un medic”, scrie într-un mesaj pe telefonul meu. Și recitesc obsesiv. Îl recunosc pe ”îngerul” care avea să-mi vadă dosarul și, care mă chemase la ora opt dimineața să stau în fața cabinetului său. M-am uitat la chipul doctorului și în timp ce îmi repetam citatul acela în gând, și îl și vedeam cumva în dreapta Tatalui, l-am abordat. M-a secerat emoțional cu un "ești bătută-n cap? Ce cauți la mine? Altcineva trebue să vadă dosarul!".

Am răbdat în fața unor adresări deloc ortodoxe doar pentru a afla cine ar trebui să vadă dosarul. Faptul că m-a chemat la 8 dimineața la el, ca el să ajungă la 8.30, să mă primească la 9:00 și să mă și insulte golănește și absolut fără temei, asta nu a mai contat în situația disperată și urgentă în care mă aflam. În mai puțin de două minute mi-a trântit ușa în nas. M-am trezit jucând în filmul ”Moartea domnului Lăzărescu”...

Dar am aflat. Aveam nevoie de un radiolog intervenționist. Am ieșit din spital, am dat telefoane, mesaje, am plâns rugându-mă să-mi găsească cineva un medic radiolog intervenționist. Am găsit trei, dar discuțiile despre ei erau la modul ”legendar”, ”am auzit că ar exista unul acolo...”. Am aflat până la urmă că toți trei lucrează la Fundeni, la Institutul Clinic.

M-am întors în spital și am ocolit cu un fel de rușine ușa acelui doctor al cărui nume, deși nu o să-l uit toată viața, nu o să-l menționez. Mi-era rușine că mă întorc să mai îmi iau o umilință, să sufăr și mai mult decât o făceam în acel moment.

Am ocolit până când l-am zărit pe Dr. Radu Zamfir, omul pe care îl mai văzusem doar la televizor. Am cerut ajutor și eram pregătită să fiu trimisă să stau să sprijin peretele ori să caut alt cabinet sau să fiu pusă să vin în altă zi, tot la ora 8, cu o oră înainte ca medicii să fie pregătiți să-și consulte pacienții. Apropo, știți scenele acelea când un superstar se dă jos din limuzină și fanii se înhesuie cu hârtii pentru autografe?... Exact așa e când apare medicul după o oră.

M-a luat și m-a dus direct la șeful secției de chirurgie hepatică, la Profesorul Irinel Popescu și au chemat-o și pe dr. Doina Hrehoreț. La ea am ajuns pe secție. Deși îmi pregătisem mental tot felul de replici acide pe care să le arunc la nevoie, mă pregătisem mental și să mă arunc în genunchi să cer ajutor. N-a fost nevoie. În 10 minute eram în salon.

Cu trei luni în urmă fusesem în Turcia, la un spital privat. Zeci de mii de euro operația, chirurgi excepționali, atitudine ireproșabilă. Am descoperit, pe parcursul unei săptămâni de internare la Fundeni că singurele diferențe dintre cele două instituții erau sumele plătite și aspectul.

La Fundeni nu ai televizon LCD pe perete, nu ai gresie de Murano în baie, prosoapele nu sunt brodate, dar de la atitudine până la dotările afișate în fața pacienților, totul este în sprijinul bolnavului. Într-un sistem sanitar cu multe tare. Și când spun atitudine, excepția de la regulă o face personajul menționat anterior. Poate mai există și alții ca el, însă pe cele două etaje străbătute de mine nu am reușit să îi găsesc pereche.

Am cunoscut-o pe doctorița Hrehoreț. Eram pe secția ei. Fiecare vizită a ei era ca mângâierea bunicii, deși dr. Doina Hrehoreț e o femeie tânără. Își cunoștea cazurile fără fișă în față, le cunoștea numele pacienților și asistentele o apelau cu doamna Doctor Doina. Dr. Doina zâmbea și se luminau saloanele, nu-ți lua durerea cu acel zâmbet, dar te pansa sufletește și găseai putere să mai înduri. O femeie chirurg care și-a dedicat viața spitalului, și care are atât de multă răbdare în relația cu pacienții și cu personalul.

Despre dr. Doina Hrehoreț am mai aflat și că a fost învățată și îndrumată în carieră de către Prof. Dr. Irinel Popescu de la terminarea facultății. Adică de vreo 20 de ani. A participat la primul transplant făcut în România de profesor. Pacientul trăiește și azi.

Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Invitaţii evz

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate