Molecula se numește bemcentinib și este un inhibator produs în urma unor teste de laborator care au durat mai multe luni. Potrivit medicilor de la BerGenBio, care este mică companie de biotehnologie cu 38 de specialiști, cu sediul la Bergen, Norvegia și Oxford, Anglia, medicamentul este în faza a doua de testare.

Richard Godfrey, CEO al BerGenBio, a declarat pentru ABC News că are mari speranțe că medicamentul, inițial dezvoltat pentru a trata cancerul, va trata pacienții cu coronavirus. Echipele de la Oxford și Bergen au lucrat alături de specialiștii de la Universitatea din Iowa pentru a evalua eficacitatea medicamentului.

Bemcentinib funcționează prin legarea la o proteină numită AXL tirozin kinaza, și împiedică să activeze procesele de autodistrugere a celulelor umane, proces care este produs în unele cazuri, de noul coronavirus. „Prin inhibarea AXL, medicamentul nostru va împiedica virusul să intre în celulă. Și, de asemenea, se va preveni dezactivarea răspunsului imun antiviral, care este esențial pentru organismul nostru în procesul de eliminare a infecțiilor … deci este un mecanism dublu de acțiune pe care virusul îl poate detesta. Acest lucru este foarte important”, a precizat Richard Godfrey.

Mai mult, mai spune șeful echipei de cercetători, noua moleculă va controla și răspunsul imunitar al corpului uman de a nu răspunde ”furtunos”, împotriva noul coronaviorus, deoarece s-a constatat că în multe cazuri tocmai acest lucru a dus la decesul pacienților care sufereau de Covid19.