Evenimentul Zilei > Actualitate > Declaraţiile unui medic sirian din România: „Plecările sunt comandate şi finanţate”
Declaraţiile unui medic sirian din România: „Plecările sunt comandate şi finanţate”

Declaraţiile unui medic sirian din România: „Plecările sunt comandate şi finanţate”

Primăvara Arabă a adus Siriei vremuri de teroare. Aproape 250.000 de oameni şi-au pierdut vieţile în cei patru ani şi jumătate trecuţi de la începutul războiului civil. Patru milioane de sirieni şi-au părăsit ţara pentru a-şi găsi refugiu în Turcia, Liban sau Iordania.

Ultimul val de imigranţi sirieni a luat cu asalt Occidentul. I-au întâmpinat garduri de sârmă ghimpată, reacţii vehemente despre pericolul islamizării, dar şi nenumărate dovezi de solidaritate, informează pressone.ro.

Nadim Al-Hajjar (55 de ani) este chirurg de origine siriană şi s-a stabilit în România în 1991. El face o analiză a conflictului dintre trupele loiale regimului autocratic al lui Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi jihadiştii islamişti.

– Domnule Hajjar, există vreo perspectivă de rezolvare a conflictului din Siria?

– Nicio parte, nici cea pro-guvernamentală, nici cea anti-guvernamentală, nu e interesată, în realitate, de drama poporului sirian. Sunt interesate doar de rezolvarea propriilor interese în Siria şi în regiune. Ultimul lucru la care se gândesc este drama poporului.

Putem vorbi de un masacru, lumea stă şi se uită şi se face foarte puţin pentru a se opri această baie de sânge. Mi-e greu să spun asta, dar factorii influenţi în regiune nu se gândesc la drama poporului, ci doar la propriile interese.

Puteţi citi interviul integral AICI.