În contextul unei escaladări rapide a situației din jurul regiunii Idlib, în nordul Siriei, Turcia a bombardat din nou, sâmbătă, forțele militare ale regimului de la Damasc.

În același moment, confruntări au loc între polițiștii de frontieră și migranți, la frontiera greco-turcă, după ce președintele Turciei, Recep Tayyip

Erdogan, a decis să-i lase pe migranții aflați pe teritoriul turc să plece către Europa, într-o încercare de a pune presiune pe liderii europeni.

Noile bombardamente turcești intervin după moartea a 33 de militari turci în urma unor lovituri aeriene pe care Ankara le atribuie regimului lui Bashar Al-Assad în regiunea Idlib, deși la aceste lovituri au participat (se pare decisiv) două avioane rusești Su-34 (alături de care au intervenit și două avioane Su-22 pilotate de sirieni).

Turcia a afirmat că a distrus „o instalație de arme chimice” în regiunea Alep. Observatorul sirian al drepturilor omului a declarat că are dubii cu privire la această afirmație și că turcii au țintit, de fapt, un aeroport militar.

Regimul sirian, sprijinit de Moscova, duce din decembrie anul trecut o ofensivă pentru a relua controlul în provincia Idlib, untimul bastion rebel.

Luptele și bombardamentele au provocat o catastrofă umanitară în condițiile în care, după 2011, conflictul din Siria a ucis peste 380.000 de oameni.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE