Evenimentul Zilei > International > Meci cu Putin. Turcia deschide iar focul în Siria
Meci cu Putin. Turcia deschide iar focul în Siria

Meci cu Putin. Turcia deschide iar focul în Siria

Noi bombardamente ale armatei turce au avut loc împotriva unor ținte ale regimului de la Damasc, în regiunea Idlib. Rusia, care susține regimul lui Bashar Al-Assad, a cerut, sâmbătă, o „reducere a tensiunilor” de pe teren.

În contextul unei escaladări rapide a situației din jurul regiunii Idlib, în nordul Siriei, Turcia a bombardat din nou, sâmbătă, forțele militare ale regimului de la Damasc.

În același moment, confruntări au loc între polițiștii de frontieră și migranți, la frontiera greco-turcă, după ce președintele Turciei, Recep Tayyip

Erdogan, a decis să-i lase pe migranții aflați pe teritoriul turc să plece către Europa, într-o încercare de a pune presiune pe liderii europeni.

Noile bombardamente turcești intervin după moartea a 33 de militari turci în urma unor lovituri aeriene pe care Ankara le atribuie regimului lui Bashar Al-Assad în regiunea Idlib, deși la aceste lovituri au participat (se pare decisiv) două avioane rusești Su-34 (alături de care au intervenit și două avioane Su-22 pilotate de sirieni).

Turcia a afirmat că a distrus „o instalație de arme chimice” în regiunea Alep. Observatorul sirian al drepturilor omului a declarat că are dubii cu privire la această afirmație și că turcii au țintit, de fapt, un aeroport militar.

Regimul sirian, sprijinit de Moscova, duce din decembrie anul trecut o ofensivă pentru a relua controlul în provincia Idlib, untimul bastion rebel.

Luptele și bombardamentele au provocat o catastrofă umanitară în condițiile în care, după 2011, conflictul din Siria a ucis peste 380.000 de oameni.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE