Marea diferență dintre România și țările dezvoltate este că în Occident mecanismele corupției sunt mult mai bine puse la punct și se desfășoară la un nivel inaccesibil cetățeanului de rând. Mai mult, manipularea electoratului a devenit o adevărată artă. Cel puțin asta susține scriitorul italian Marco della Luna, licențiat în drept și psihologie. Cea de a treia ediție (revăzută și adăugită) a cărții sale „Cheile puterii” încearcă să demonteze „mecanismele psihologice, economice și juridice prin care clasa politică italiană reușește să-și perpetueze stăpânirea și privilegiile sale, în ciuda ineficienței sale devastatoare, și vinde țara unor interese străine sub acoperirea europenismului și a falsei campanii moralizatoare „Mâini Curate”, în ciuda nenumăratelor „accidente”, pe care, în mod ciudat, nu le mai menționează astăzi  nimeni: Tav, Ilva, Iri, Nomisma, Goldman-Sachs, Unilever”.

Să nu credeți că Marco della Luna are ceva de obiectat împotriva faimoasei campanii „Mani Pulite”, care a curățat Italia de Mafie, cel puțin până la un punct. Dimpotrivă, și-ar dori ca această curățenie extrem de necesară să meargă până la capăt, adică la rădăcină răului. Numai că sursa corupției nu se află numai în ascunzătorile liderilor mafioți, ci și în cabinetele puterii sistemului „socio-economic care trebuie impus întregii lumi, deoarece, așa cum ni se explică, e singurul rațional”.

Într-un interviu acordat lui Luigi Tedeschi, directorul Italicum, autorul reia o idee pe care a enunțat-o acum 17 ani. Echilibrul puterilor instituționale a fost grav modificat de zeci de ani. Independența sistemului judiciar s-a transformat într-o referință pentru sistemul judiciar (observația e valabilă pentru întreaga Uniune Europeană și e calul de bătaie al instituțiilor europene împotriva guvernării naționalist conservatoare din Polonia n.r.). A devenit un organism autonom care se autoguvernează fără să fie supus unor limite sau controale externe.

“Puterea judecătorească este o putere a statului gestionată nu de îngeri trimiși de Cer, ci de grupuri organizate de interese, ascunse și protejate de o aură de sacralitate, pe care sistemul a construit-o prin propagandă, pentru a-i da o aparență de legitimitate și moralitate. (…) Din cât îmi amintesc, Cossiga (Francesco Cossiga, politician democrat-creștin, fost președinte al țării) a spus că pentru a stăpâni Italia, trebuie să controlezi sistemul judiciar. Aș adăuga că nici măcar nu se guvernează independent, ci în acord cu marea crimă organizată, având în vedere puterea sa de a dirija votul; și în acord cu marea finanță, având în vedere dependența statului de aceasta”.

Am ales să detaliez puțin mai mult analiza pe care o face Della Luna problemelor justiției pentru că, până acum, nu am discutat niciodată acest subiect în profunzime, dar autorul face o critică extrem de dură societății occidentale contemporane și în ceea ce privește sistemul bancar și guvernarea propriu-zisă. Spațiul acestui articol e din păcate limitat, așa că o să mă mărginesc să vă ofer câteva pasaje cosistente din interviul dat de Marco Della Luna, pentru a vă putea face o idee despre observațiilor sale.

„Capitalismul financiar „absolut” și absolutist, ca metodă de control și exploatare, caracterizat prin dominația exercitată prin finanțe, îndatorare și finanțare, nu este sfârșitul istoriei și, într-adevăr, așa cum am spus, evoluează deja într-un sistem de dominare și exploatare prin mijloace tehnologice: o societate gestionată, orwelliană”. Cu alte cuvinte, omenirea se îndreaptă spre o guvernare care poate fi numită zootehnică. Mai precis, „problema nemulțumirilor metafizice (va fi rezolvată) prin manipularea adecvată a ființei umane”.

Pentru a transforma omul într-o fiiință ușor manipulabilă, principala preocupare a elitelor este acum ștergerea oricăror diferențe și particularități etnice, religioase și istorice. „Este o distrugere realizată cu multe mijloace, de la divertisment la mass-media la publicitate și chiar școală, unde istoria și diferențele de identitate pe care le produce între popoare și între clasele sociale sunt din ce în ce mai puțin predate.

Globalismul financiar absolut și absolutist vrea oameni omogenizați, atomizați, pasivizați, complet interșanjabili. Ea vrea să abolească pluralitatea culturală, politică și spirituală. Este o cerință naturală de monopolizare a Weltanschaung (concepției despre lume)”.

Poate că argumentele lui Della Luna nu v-au convins, dar sper măcar că vă vor face să priviți cu mai multă atenție ce se întâmplă în jurul nostru. Pe lângă nenumăratele tragedii pe care le provoacă în viețile noastre, sărăcia și înapoierea noastră în raport cu Occidentul ne oferă și un avantaj. Avem în fața noastră rezultatul final al drumului pe care suntem îndrumați să mergem. Putem vedea cu ochii noștri dacă promisiunile care ni se fac au într-adevăr vreo acoperire!