Chiar înainte ca autorităţile germane să anunţe că incidentul de aseară a fost un act terorist, ministrul de Interne austriac, Wolfgang Sobotka, a ordonat, luni noaptea, sporirea prezenţei forţelor de poliţie în întreaga ţară.

În plus, Sobotka a informat într-un comunicat că a convocat comitetul de conducere din Ministerul de Interne pentru a analiza situaţia. În declaraţii făcute la postul public de radio ORFT, Sobotka a insistat că populaţia trebuie să fie vigilentă, dar să continue să viziteze numeroasele târguri de Crăciun din întreaga ţară şi să nu permită ca 'tradiţiile şi obiceiurile' să fie afectate de terorism. Autorităţile austriece nu au indicii cu privire la un eventual pericol concret pentru Austria, a mai spus el.

Şi ministrul de interne francez, Bruno Le Roux, a anunţat că securitatea târgurilor de Crăciun care sunt deschise în aceste zile pe teritoriul ţării va fi întărită. În declaraţii făcute la postul de radio Europe 1, Le Roux a spus că după atentatul de la Nisa, din 14 iulie, autorităţile franceze au luat deja toate măsurile de precauţie la toate festivităţile de Crăciun din ţară, apreciind că 'există o voinţă fără echivoc de a ataca evenimente religioase, dar mai ales publice'. 'Fac apel la cetăţeni să dea dovadă de vigilenţă. Dar să iasă în continuare, să nu lase să se instaleze un climat de frică. Avem desfăşurate dispozitive pentru a garanta securitatea', a spus el.

Scotland Yard a informat marţi că va spori securitatea la Londra după 'teribilele' atacuri înregistrate luni, cel din Berlin şi cel din Ankara, unde ambasadorul rus în Turcia, Andrei Karlov, a fost asasinat. Primarul laburist al Londrei, Sadiq Khan, a anunţat că 'poliţia va revizui toate planurile de securitate' din capitala britanică şi a subliniat că 'prioritatea' este ca 'toată lumea să fie în siguranţă'.

Şi poliţia din Manchester a informat că a sporit prezenţa agenţilor în târgurile de Crăciun organizate în acest oraş din nordul Angliei. Subcomisarul de poliţie, Debbie Ford, a anunţat că are agenţi distribuiţi 'în toate târgurile de Crăciun din centrul oraşului şi în alte puncte cheie'.

La rândul său, guvernul ceh a anunţat marţi că va spori prezenţa forţelor de ordine în locuri unde se strâng mulţi oameni. Ministrul de interne ceh, Milan Chovanec, a scris pe contul său de Twitter că, începând de marţi, străzile vor fi patrulate de poliţişti înarmaţi. Totodată, nu vor fi luate măsuri speciale pentru a supraveghea frontiera ceho-germană, a mai spus el.