Schimbul de focuri a avut loc în jurul orelor 17, după ce poliția locală a primit un apel de urgență care semnala prezența unui grup de bărbați înarmați în municipiul Iguala, conform unui raport publicat de către Roberto Alvarez Heredia, purtătorul de cuvânt al serviciilor de securitate mexicane din statul Guerrero.

Acesta a declarat că  persoanele înarmate au deschis primii focul atunci când au observat o echipă de patrulare  formată din polițiști și militari care ajunsese în respectiva zonă.  Ca urmare a schimbului de focuri, un soldat și 14 persoane din respectivul grup și-au pierdut viața, a adăugat acesta.

Conform raportului, armele de calibru mare și trei vehicule au fost recuperate de la fața locului după incidentul armat.

Incidentul a avut loc la doar o zi după ce atacatorii înarmați au ucis cel puțin 13 polițiști într-o ambuscadă în Aguililla, un oraș din statul Michoacan, din centrul Mexicului.

Guerrero este statul mexican cu cea mai mare rată a violenței. Mai mult de 20 de grupări armate operează în acest stat, printre care se numără narco-carteluri și numeroase grupuri locale  de autoapărare.