Evenimentul Zilei > Istoria secreta > Marele mister al miracolului de la Fatima. Profețiile care au înspăimântat omenirea după aparițiile Fecioarei Maria
Marele mister al miracolului de la Fatima. Profețiile care au înspăimântat omenirea după aparițiile Fecioarei Maria

Marele mister al miracolului de la Fatima. Profețiile care au înspăimântat omenirea după aparițiile Fecioarei Maria

Miracolul de la Fatima, petrecut în anul 1917, este unul subiect care stârnește discuții aprinse și în prezent. Sunt multe semne de întrebare și temeri legate de episoadele apariției Fecioarei Maria în micul sat din Portugalia.

Povestea miracolului Fecioarei Maria de la Fatima, din Portugalia, începe la data de 13 mai 1917. Trei copii de țărani, Francisco, Jacinta și Lucia, se ocupau de oile familiei lor. Copiii cu vârsta sub 10 ani au fost binecuvântați cu prezența Fecioarei Maria. În Portugalia, ea este cunoscută și sub numele de Fatima. Copiii au văzut această femeie frumoasă, îmbrăcată în alb și stând deasupra unui tufiș. Fecioara Maria le-a spus copiilor că pacea mondială va avea loc dacă vor răspândi mesajul evlavios al rugăciunii.

Ea i-a vizitat pe cei mici pe data de 13 în fiecare dintre următoarele șase luni. Și mai mult, le-a dezvăluit copiilor trei secrete. Celor mici li s-a spus să facă sacrificii pentru a-i salva pe păcătoși. Erau strânși cu cordoane în jurul încheieturilor mâinilor și nu beau apă în zilele călduroase. Lucia le-a spus sătenilor că Maria le-a cerut să spună Rozariul în fiecare zi pentru a păstra pacea în lume.

Vestea aparițiilor s-a răspândit în tot satul. Unii îi credeau pe copii, alții puneau totul la îndoială. Sfânta Fecioară Maria le-a promis copiilor că într-o zi va avea loc o profeție care le va arăta oamenilor din sat că ei au fost sinceri. Aceste evenimente au culminat cu cea de-a șasea apariție finală, numită „Miracolul soarelui”.

Iată cum s-au desfășurat primele cinci apariții:

Prima apariție, la 13 mai 1917:

Sfânta Fecioară Maria le spune copiilor că va veni în vizită pe data de 13 a fiecărei luni timp de 6 luni. Ea le spune copiilor din micul sat că vor trebui să facă sacrificii și să sufere, dar că vor ajunge în Rai. De asemenea, le transmite să spună rugăciunea Rozariului în fiecare zi pentru a aduce pacea. Primul Război Mondial era în plină desfășurare.

A doua apariție, la 13 iunie 1917:

Maria le cere copiilor să adauge rugăciunea de la Fatima la sfârșitul Rozariului. Copiii îi cer să îi ducă în Rai, dar ea le spune că este prea devreme. Ea spune că îi va lua în curând pe Jacinta și Francisco, dar Lucia va rămâne pe pământ mai mult timp.

A treia apariție, la 13 iulie 1917:

Maria dezvăluie cele Trei secrete. Ea le arată copiilor că Iadul este un loc oribil. Ea prezice, de asemenea, cel de-Al Doilea Război Mondial și persecuția creștinilor din Rusia. Dezvăluie că vor exista și alte persecuții ale creștinilor.

A patra apariție, la 19 august 1917:

Această apariție nu are loc așa cum era planificat. Cei trei copii au fost răpiți și întemnițați de poliție. Poliția a crezut că ei au inventat aceste apariții și a vrut ca tinerii să afirme că totul a fost o farsă. Copiii au rezistat presiunilor și au fost ulterior eliberați. La șase zile după data de 13 ale lunii, Maria a apărut din nou și le-a spus copiilor să se roage pentru păcătoși.

A cincea apariție, la 13 septembrie 1917:

În această zi, oamenii s-au adunat pentru a vedea dacă Maria se va arăta. Se spune că petale albe de trandafir au căzut din cer. În momentul în care martorii le-au atins, acestea au dispărut. Sora Lucia i-a cerut Mariei să-i vindece pe cei bolnavi, iar aceasta a răspuns că Dumnezeu nu-i poate vindeca pe cei care nu sunt vindecați.

Ce a fost Miracolul Soarelui de la Fátima?

Cel de-al șaselea și ultimul miracol, Miracolul Soarelui, a avut loc la 13 octombrie 1917. Acesta a fost, în esență, un răspuns la profeția făcută de cei trei copii. Copiii le-au spus oamenilor din sat să iasă și să fie martori la apariție și au fost chemați chiat și scepticii. Există relatări potrivit cărora peste 70.000 de oameni au fost prezenți.

Potrivit diferitelor afirmații ale martorilor, cerul ploios s-a înseninat, iar pământul care era umed de la ploaie s-a uscat. Soarele a apărut „dansând” pe cer printre norii care s-au risipit, ceea ce i-a dat numele de Miracolul Soarelui. Unii spun că soarele părea chiar să fie mai aproape de pământ și apoi să se îndepărteze. Alții au menționat, de asemenea, că au văzut o lumină multicoloră și culori radiante pe tot cerul. Aceștia au spus că Miracolul Soarelui a durat cel puțin 10 minute. Copiii au fost apoi în cele din urmă crezuți de oamenii din Fatima.

O lună mai târziu, episcopul local a efectuat o investigație pentru a verifica evenimentele relatate și a analiza dacă acestea sunt în concordanță cu teologia catolică. Miracolul Soarelui a fost declarat „demn de crezut” și cu caracter supranatural, de către episcopul Jose da Silva în 1930.

Papa Pius al XII-lea a aprobat, de asemenea, miracolul, în 1940. Interesant este faptul că Papa a declarat, de asemenea, că a fost martor al aceluiași miracol în 1950. La 30 octombrie 1950, Papa se plimba prin grădinile Vaticanului, acolo unde a fost martor la Miracolul Soarelui lângă statuia Fecioarei de la Lourdes. El a văzut același miracol din nou pe 31 octombrie, 1 noiembrie și 8 noiembrie.

În 2017, Papa Francisc a trecut la recunoașterea oficială a Miracolului Soarelui și chiar i-a canonizat pe doi dintre copii, Francisco Marto și Jacinta Marto, la peste 100 de ani de la moartea lor. Acest lucru înseamnă că Papa Francisc i-a făcut pe copii sfinți în mod oficial! Lucia, verișoara lui Jacinta și Francisco Marto a murit în 2005 și este luată în considerare pentru o posibilă beatificare. Acesta este pasul chiar înainte de sfințenie și înseamnă că este binecuvântată în ceruri. Cu toate acestea, acest proces nu a putut începe legal decât în 2010, la cel puțin cinci ani de la moartea ei.

Cele trei profeții care au înspăimântat lumea

Cele Trei Secrete au fost o serie de viziuni apocaliptice și profeții pe care Fecioara Maria le-a dezvăluit copiilor, prima dintre ele la 13 mai 1917. Două dintre aceste secrete au fost scoase la lumină într-un document scris de sora Lucia în 1941.

Primul secret descria Iadul, ca fiind un loc oribil în care ardeau sufletele păcătoșilor. Maria a spus că, pentru a salva aceste suflete, erau necesare acte de rugăciune și sacrificiu.

Al doilea secret a profețit sfârșitul Primului Război Mondial, dar și izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial dacă păcatul va continua. Maria a cerut, de asemenea, coonvertirea Rusiei la credință, altfel pacea nu va avea loc. Mulți spun că ea a prezis, de asemenea, apariția și căderea comunismului.

Cel de-al treilea secret nu a fost dezvăluit atât de ușor. În 1943, Lucia era bolnavă și a fost rugată de episcop să îl dezvăluie, dar ea a spus că Dumnezeu nu a autorizat-o să facă acest lucru. Episcopul i-a ordonat totuși să îl scrie. Lucia a decis să îl scrie într-un plic sigilat care nu putea fi deschis decât în 1960. În 1960, Vaticanul a emis un comunicat de presă în care se spunea că cel de-al treilea secret va rămâne sigilat pentru totdeauna. Timp de ani de zile, creștinii din întreaga lume au speculat cu privire la conținutul celui de-al treilea secret și unii chiar s-au temut că acesta s-ar putea referi la un război nuclear.

Cu toate acestea, secretul a fost dezvăluit în anul 2000 de către Papa Ioan Paul al II-lea. Vaticanul a declarat că secretul vorbea despre persecuția creștinilor din secolul al XX-lea, care a dus la tentativa eșuată de asasinare a Papei Ioan Paul al II-lea în 1981.

Textul dezvăluit preciza că Maria a vorbit despre un „episcop îmbrăcat în alb” care se roagă cu credință. În viziunea ei, acesta își croia drum spre cruce trecând printre trupurile celor care au fost martirizați, precum preoți și alți oameni religioși. Acest lucru vorbește despre prigonirea creștinilor. Apoi cade la pământ, mort, după ce aude focuri de armă. Acest mesaj ar fi fost confirmat de sora Lucia.