Ambasada României la Chişinău a organizat o serie de evenimente şi manifestări culturale, politice şi diplomatice, pentru a sărbători aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire, informează un comunicat al misiunii diplomatice la Chişinău.

Cu ocazia Zilei Naţionale a României, pe 1 Decembrie, ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, a participat la tedeumul oficiat la Paraclisul Metropolitan "Sf. Ioan Teologul". Ulterior, diplomatul a participat la spectacolul "Pod de cântec şi dans românesc", organizat de Primăria Municipiului Chişinău la Teatrul Naţional de Operă şi Balet "Maria Bieşu".

Potrivit comunicatului misiunii diplomatice, la tradiţionala recepţie dedicată Zilei Naţionale a României, care a avut loc în 30 noiembrie, la Chişinău, au participat peste 1.300 de persoane, printre care oficiali de rang înalt ai Republicii Moldova, reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat, personalităţi de marcă din domeniile culturii şi educaţiei, reprezentanţi ai mediului asociativ şi academic, oameni de afaceri, personalităţi şi jurnalişti.
 

În discursul său, ambasadorul Daniel Ioniţă s-a referit la importanţa şi  semnificaţia actului Marii Uniri din 1918, la valorile şi principiile care stau la baza României de astăzi şi a făcut un scurt bilanţ al amplelor relaţii de colaborare dintre România şi Republica Moldova pentru susţinerea parcursului european. Totodată, el a menţionat preluarea de către România, de la 1 ianuarie 2019, a Preşedinţiei semestriale a Consiliului UE.

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, a participat la recepţia organizată, la 29 noiembrie, de Consulatul General al României de la Cahul, prilej cu care, în discursul său, s-a referit la lecţiile istoriei şi a subliniat relaţiile speciale dintre România şi Republica Moldova.

Institutul Cultural Român "Mihai Eminescu" la Chişinău, Ambasada României în Republica Moldova, Fundaţia Lowendal, Primăria Sectorului 1 Bucureşti, prin Centrul Cultural al Sectorului 1 şi Domeniul Manasia, în colaborare cu Muzeul Naţional de Artă al Moldovei şi Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării al Republicii Moldova au vernisat, pe 29 noiembrie, expoziţia "Baronul George Lowendal – 100 de ani pe scena artei", la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei.
În contextul evenimentelor prilejuite de aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire, autorităţile din Republicii Moldova au decis iluminarea, la 1 Decembrie, în culorile drapelului României a unor clădiri-simbol din Chişinău: Parlamentul şi Guvernul Republicii Moldova, Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, Teatrul Naţional "Mihai Eminescu", Muzeul Naţional de Istorie, Biblioteca Naţională, Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice. De asemenea, şi sediul Ambasadei României a fost iluminat în culorile drapelului României, se mai menţionează în comunicatul misiunii diplomatice a României la Chişinău.