Evenimentul Zilei > Actualitate > Marea Lojă Națională din România, mesaje omagiale pentru Ion Caramitru și Ivan Patzaichin. Două personalități care au murit în aceeași zi
Marea Lojă Națională din România, mesaje omagiale pentru Ion Caramitru și Ivan Patzaichin. Două personalități care au murit în aceeași zi

Marea Lojă Națională din România, mesaje omagiale pentru Ion Caramitru și Ivan Patzaichin. Două personalități care au murit în aceeași zi

Marea Lojă Națională a transmis două mesaje în memoria marilor dispăruți de duminică, actorul Ion Caramitru și campionul Ivan Patzaichin.

Marea Lojă Națională din România a transmis un mesaj omagial după dispariția din viață a actorului Ion Caramitru, pe care îl redăm integral:

„Asociația Marea Lojă Națională din România își exprimă regretul profund la vestea trecerii în eternitate a reputatului actor și regizor Ion Caramitru. Ne-am despărțit de un făuritor și generator de artă veritabilă, de o personalitate culturală prodigioasă și complexă, însă plenitudinea artei teatrale, cinematografice și regizorale, profesate la cel mai înalt nivel de Ion Caramitru, și contribuțiile extraordinare ale domniei sale la consolidarea și prestigiul culturii românești constituie valori și înfăptuiri perene, ce vor dăinui pe firmamentul patrimoniului spiritual al României și vor inspira generațiile viitoare.

Omagiu pentru regretarul actor Ion Caramitru

Grație muncii sale de Creator și Personaj, dublu rol pentru care scena este o destinație similară unui adevărat templu, unul al Artei, Ion Caramitru a reușit să găsească liantul între cugetare și acțiune, între gând și înfăptuirea sa și a făcut din exercitarea actului de cultură
singurul său veștmânt. Actor de teatru și film, regizor de teatru, operă și operetă, personaj central al Revoluției Române, ministru al Culturii și director general al Teatrului Național „I. L. Caragiale” din București, președinte al Uniunii Teatrale din România, domnia sa a
reușit într-o viață dominată de talent și sârguință crearea unor repere valorice de excepție.

Capacitatea sa de muncă, precum și neobosita aplecare spre un viitor educat de valorile patrimoniale sunt calități dublate armonios de capacitatea lui Ion Caramitru de a fi fost o voce unică, puternică, memorabilă pe scena artistică națională. Șlefuirea talentului prin
nenumărate ore de muncă, strădania de a releva chintesența unui rol, înțelegerea naturală a sinuoasei lumi a actoriei și reușita punerii în act a cuvântului printr-o tehnicitate dusă la perfecțiune, înscrierea în memoria unor generații a rolurilor interpretate și a pieselor regizate fac din domnia sa un reper la care putem face apel ori de câte ori vrem să facem dovada înțelegerii capacității umane de a se autodepăși și de a visa desăvârșirea.

Ion Caramitru a contribuit esențial la dezvoltarea culturii și artei românești și la promovarea valorilor cultural-artistice fundamentale ale României pe plan național și internațional.

Cariera sa de excepție a fost răsplătită cu numeroase premii, conferite de cele mai prestigioase organizații cultural-științifice românești. Importanța activității domniei sale pentru patrimoniul cultural internațional și național a fost recunoscută prin acordarea de către Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a titlului de Ofițer de Onoare al Ordinului Imperiului Britanic, conferirea, în numele Majestății Sale Împăratul Japoniei, a Ordinului Soarelui Răsare (cea mai importantă distincție care poate fi conferită cetățenilor străini de către Statul Japonez), acordarea de către Ministerul Culturii Franceze a titlului de Cavaler al Ordinului Literelor și Artelor, conferirea de către Președintele României a Ordinului Național „Pentru Merit” în grad de Mare Cruce și a Ordinului Național „Steaua României” în grad de Cavaler, conferirea decorației Crucea Casei Regale a României, acordarea de către mai multe universități din România și din Europa a titlului de Doctor Honoris Causa și acordarea titlului de Cetățean de Onoare al Municipiul București și al Municipiului Ploiești.

În numele meu personal și al tuturor membrilor Asociației Marea Lojă Națională din România, transmit cele mai sincere condoleanțe familiei îndoliate. Prin artistul plenar Ion Caramitru – așa cum el însuși dezvăluia publicului un sens esențial al artei teatrale – Scena creată de domnia sa și dăruită nouă a furat mai mult decât o secundă, chiar o eternitate, din realitatea noastră și ne-a deschis inima și gândirea către cosmos și către noi înșine. Dumnezeu să îl odihnească în pace!”

Semn de prețuire și pentru campionul Ivan Patzaichin

De asemenea, Marea Lojă Națională a redactat un mesaj dedicat și fostului mare canoist, Ivan Patzaichin. „Asociația Marea Lojă Națională din România își exprimă regretul profund la vestea trecerii în eternitate a marelui sportiv Ivan Patzaichin. Putem cunoaște importanța realizărilor și anvergura destinului unui om atunci când întreaga societate își exprimă durerea pierderii sau intensitatea unei frumoase amintiri legate de el.

Când o țară întreagă deplânge despărțirea de un om ale cărui izbânzi au fost puțin și ale noastre, ale tuturor, atunci știi că acest om a fost o personalitate incontestabilă, iubită și prețuită de un întreg popor. Este copleșitor să descrii calitățile cuiva atunci când suma și amploarea acestora reprezintă un reper pentru atâtea generații. Mai mult de atât, prin prezența activă în viața publică și prin implicarea în multitudinea de evenimente conexate sportului de performanță, am avut, de-a lungul timpului, dovada concretă, palpabilă a ceea ce înseamnă experiența, echilibrul, ancorarea în realitățile lumii, de la susținerea înflăcărată a tinerelor generații și până la înscrierea sa într-o panoplie a legendelor nepieritoare.

Calitățile sale sportive și-au avut rădăcinile în marile sale calități umane. Caracterul, disciplina, talentul, iubirea față de țară și față de aproape, dăruirea, discreția și generozitatea au germinat într-un alambic de frumusețe sufletească și dedicare profesională.

Prinși în mijlocul acestor evenimente speciale mondiale care nu și-au epuizat încă tumultul, suntem stăpâniți de admirație și respect pentru acest Om care a rămas mereu tânăr, curajos și care a fost mereu hrănit de o umanitate care se învață doar iubind fără încetare oamenii și crezând în ei mai presus de orice îndoială. Este consecința unei candori sufletești pe care anii grei de restricții, pe de o parte, disciplina și antrenamentul, pe de altă parte, nu au făcut-o să dispară. Adevărată emblemă a Deltei, Ivan Patzaichin a reușit nu doar performanța de a fi un sportiv exemplar, ci și un om a cărui personalitate să inspire atât generațiile de sportivi, cât și pe toți cei care au trăit alături de el intensitatea spectacolului sportiv.

În cei aproape douăzeci de ani de carieră de sportiv de performanță a câștigat 40 de titluri de campion național, 30 de campion balcanic; a fost campion european și câștigător al unor importante medalii mondiale și olimpice. A câștigat, de asemenea, ca antrenor, peste 150 de titluri împreună cu Lotul Național și Olimpic de kaiac-canoe și a fost declarat „Sportivul secolului XX” de către Federația Internațională de Kaiac-canoe. Eforturile sale s-au concretizat și în primirea a numeroase distincții, decorații. Asociația care îi poartă numele organizează anual în Delta Dunării competiții sportive și alte evenimente ce promovează arealul natural și cultural al zonei.

În data de 18 iunie 2015, cu prilejul ceremoniilor dedicate aniversării a 135 de ani de la fondarea Marii Loji Naționale din România, pentru merite remarcabile în promovarea și susținerea pe plan național și internațional a valorilor și performanțelor sportului românesc,
Asociația Marea Lojă Națională din România i-a conferit lui Ivan Patzaichin Ordinul „Credință și Virtute” în Grad de Mare Ofițer, distincție ce se acordă pentru realizări extraordinare personalităților marcante din societatea civilă română, care au un rol incontestabil de model național sau internațional și care au un aport esențial la dezvoltarea a varii domenii de activitate în România, cum ar fi cel educațional, medical, diplomatic, cultural-artistic sau sportiv.

Este o pierdere imensă pentru toți cei care l-au cunoscut pe Ivan Patzaichin, care l-au prețuit și i-au recunoscut toate calitățile care l-au creat ca Om, dar mai ales pentru cei care nu au avut privilegiul să îl cunoască. În numele meu personal și al tuturor membrilor Asociației Marea Lojă Națională din România, transmit cele mai sincere condoleanțe familiei îndoliate. Fie ca numele, performanțele și faptele Omului de Aur Ivan Patzaichin să dăinuie de-a pururi în istoria României și a sportului național și internațional!
Dumnezeu să îl odihnească în pace!”. Ambele mesaje sunt semnate de Prof. Univ. Dr. Radu Bălănescu, Președinte al Asociației Marea Lojă Națională din România

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: