Evenimentul Zilei > International > Marea Britanie intervine în problema Hong Kong. Mutarea care va înfuria China
Marea Britanie intervine în problema Hong Kong. Mutarea care va înfuria China

Marea Britanie intervine în problema Hong Kong. Mutarea care va înfuria China

Regatul Unit a condamnat, miercuri, noua lege a securității din China văzută ca o amenințare la libertatea orașului, anunțând că va oferi o cale către cetățeni pentru rezidenții eligibili din Hong Kong.

 

Secretarul de externe al Marii Britanii, Dominic Raab, a declarat într-un interviu, după ce a evaluat „cu atenție” conținutul noii legi de securitate națională, aceasta constituie „o încălcare clară a autonomiei Hong Kong-ului și o amenințare directă la libertățile oamenilor săi „.

El a spus că, prin urmare, a fost „o încălcare clară și gravă” a Declarației comune chino-britanice, care a pus bazele transferului orașului din Marea Britanie către China în 1997 și a declarat că sistemul guvernamental existent din Hong Kong va rămâne în vigoare timp de 50 de ani .

Guvernul central al Chinei a impus marți seară o lege de securitate națională, despre care criticii spun că a eliminat orașul autonomia și libertățile civile și sociale prețioase și cimentează regula autoritară a Beijingului asupra teritoriului.

Sute de persoane s-au prezentat miercuri – cea de-a 23-a aniversare a predării Hong Kong de la guvernarea britanică în China – pentru a protesta împotriva legislației din cartierul comercial aglomerat din Causeway Bay,
Aceștia au fost întâmpinați e masive forțe de securitate fiind arestați cel puțin 300 de oameni.

Poliția din Hong Kong a anunțat într-un tweet că nouă dintre cei arestați, cinci bărbați și patru femei, au fost reținuți sub suspiciunea de a încălca legea securității naționale.
Arestările rămase au fost legate de „adunarea ilegală, o tulburare în locuri publice, conducerea furibundă și deținerea unei arme ofensive”.

Primul ministru Boris Johnson a declarat miercuri că guvernul său își va onora promisiunea de a-i apără pe deținătorii de pașapoarte britanice, care altfel ar putea face închisoare pentru fapte precum protestul sau campanii în conformitate cu noua lege.

Legea extinde dramatic competențele autorităților locale și continentale de a investiga, judeca și pedepsi disidenții. În limbaj vag se încriminează secesiunea, subversiunea, terorismul și apropierea de puteri străine. Persoanele condamnate pentru astfel de infracțiuni se pot confrunta cu pedepse de până la viață în închisoare.

Mai multe grupuri politice și activiste din oraș s-au desființat oficial luni înainte de introducerea legii. Negustorii au tăiat afișele care au susținut protestele anti-guvernamentale, iar mulți cetățeni au șters în grabă postările și conturile de socializare.

Sute de protestatari au manifestat miercuri la Hong Kong pentru a protesta împotriva noii legi de securitate națională.
Vorbind în parlament, premierul Johnson a declarat: „Adoptarea și impunerea acestei legi de securitate națională constituie o încălcare clară și gravă a declarației comune chino-britanice. Încălcă gradul ridicat de autonomie din Hong Kong și este în conflict direct cu legea de bază din Hong Kong. Legea amenință și libertățile și drepturile protejate prin declarația comună. Am lămurit că, dacă China ar continua această cale, am introduce o nouă rută pentru cei cu statut de British National Overseas să intre în Marea Britanie, acordându-le un concediu limitat pentru a rămâne cu capacitatea de a trăi și de a lucra în Marea Britanie și, ulterior, să solicite Cetățenia britanică – și tocmai asta vom face acum ”.

Biroul de Externe al Regatului Unit a declarat într-un comunicat de presă că „această nouă rută de imigrare personalizată” ar însemna că rezidenții eligibili din Hong Kong s-ar putea muta în Marea Britanie fără limita actuală de șase luni și ar avea cinci ani de concediu limitat pentru a rămâne, cu capacitatea de a trăi și lucra în Marea Britanie.

Acesta a spus că noua rută va fi implementată în lunile următoare, cu data exactă și alte detalii care vor fi anunțate în timp util. „Între timp, ne vom asigura că cetățenii naționali britanici (de peste mări) care doresc să vină în Marea Britanie vor putea face acest lucru, sub rezerva verificărilor standard de imigrare”, a conchis acesta, potrivit CNN.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.