Marea Britanie a interceptat două bombardiere rusești deasupra Scoției

Marea Britanie a interceptat două bombardiere rusești deasupra Scoției Alertă în Marea Britanie. Sursa foto. Twitter

Marea Britanie a afirmat luni că avioane ale sale de vânătoare Typhoon au interceptat două bombardiere de patrulare maritimă ruse în spaţiul aerian internaţional de deasupra Scoţiei, în zona de nord de supraveghere aeriană a NATO.

Două bombardiere rusești au fost interceptate, azi, de Marea Britanie, deasupra Scoției. Piloţii au ridicat avioanele Typhoon pentru a intercepta două bombardiere ruseşti în această dimineaţă şi le-au monitorizat în timp ce acestea au trecut pe la nord de Insulele Shetland, gata să contracareze orice potenţială ameninţare la adresa teritoriului britanic", a făcut cunoscut ministrul de stat pentru forţele armate James Heappey.

Incident în Marea Britanie

Marea Britanie recurge frecvent la aeronavele sale Typhoon în răspuns la astfel de incidente.

Recent, piloţii britanici au realizat peste 50 de interceptări similare în cursul unei misiuni de poliţie aeriană a NATO în Estonia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Altfel, armata rusă a afirmat luni că a trimis un avion de vânătoare MIG-29 pentru a intercepta un avion militar norvegian care s-a apropiat de frontiera Rusiei deasupra Mării Barents, în Oceanul Arctic, relatează AFP şi Reuters.

"La apropierea avionului de vânătoare rus, avionul militar străin s-a întors din drum", a indicat într-un comunicat Ministerului rus al Apărării.

Avionul norvegian a fost identificat ca fiind un Boeing P-8A "Poseidon", un avion de patrulare maritimă, potrivit comunicatului, care mai precizează că aeronava norvegiană nu a pătruns în spaţiul aerian rus.

Cum își va echipa Rusia submarinele nucleare

Rusia este în proces de echipare a noilor sale submarine nucleare cu rachete hipersonice Zircon, a anunţat şeful celui mai mare constructor de nave rus pentru agenţia de presă de stat RIA, într-un interviu publicat luni şi citat de Reuters.

"Submarinele nucleare multifuncţionale ale proiectului Iasen-M vor fi echipate în mod obişnuit cu sistemul de rachete Zircon (Ţircon, în rusă n.r.)", a declarat Aleksei Rahmanov, directorul executiv al OSK (Corporaţia Unită de Construcţii de Nave, United Shipbuilding Corporation - USC), pentru RIA.

"Lucrările în această direcţie sunt deja în curs", a precizat el.

Submarinele din clasa Iasen, cunoscute şi sub numele de Proiect 885M, sunt cu rachete de croazieră cu propulsie nucleară, construite pentru a înlocui submarinele nucleare de atac din epoca sovietică ca parte a unui program de a moderniza armata şi flota.

Rachetele hipersonice Zircon de pe mare au o rază de acţiune de 900 km şi se pot deplasa cu o viteză de câteva ori mai mare decât a sunetului, făcând dificilă apărarea împotriva lor, notează Reuters.

Anunțul lui Vladimir Putin

Preşedintele Vladimir Putin a anunţat la începutul acestui an că Rusia ar începe livrările în masă de rachete Zircon ca parte a eforturile ţării de a-şi spori forţele nucleare.

Fregata multifuncţională rusă Amiral Gorşkov, care şi-a testat capacităţile de atac în vestul Oceanului Atlantic la începutul acestui an, a fost deja echipată cu rachete Zircon.

sursa: Agerpres