Evenimentul Zilei > International > Anunțul făcut de Marea Britanie agită China. „Vom trimite NAVE MILITARE în zonă”
Anunțul făcut de Marea Britanie agită China. „Vom trimite NAVE MILITARE în zonă”

Anunțul făcut de Marea Britanie agită China. „Vom trimite NAVE MILITARE în zonă”

Michael Fallon, ministrul Apărării din Marea Britanie, a anunţat, joi, că Guvernul de la Londra urmează să trimită nave militare în Marea Chinei de Sud de anul viitor.

Demersul britanicilor este motivate de faptul că se dorește să se desfășoare exerciţii pentru asigurarea liberei navigaţii, infomează site-ul agenţiei de presă Reuters.

Marea Britanie ar urma să-şi crească prezenţa militară în regiune după ce avioane britanice au efectuat exerciţii comune cu Japonia în anul precedent.

China pretinde cea mai mare parte a Mării Chinei de Sud, bogată în resurse energetice, existând dispute cu Brunei, Malaezia, Filipine, Taiwan şi Vietnam.

”Sperăm ca anul următor să trimitem nave militare în regiune. Încă nu am hotărât când va avea loc această dislocare, însă nu ne vom lăsa constrânşi de China. Avem dreptul la libera navigaţie, pe care îl vom exercita”, a declarat Fallon.

Prezenţa navelor militare britanice riscă să provoace noi tensiuni, care au fost generate, în principal, de acţiunile Chinei în această regiune.

Declaraţia lui Fallon vine după ce Boris Johnson, ministrul de Externe al Marii Britanii, a anunţat că Londra va trimite două portavioane în regiune ce urmează să fie construite, precizează Mediafax.

Acţiunile Beijingului de a construi insule artificiale şi baze militare în Marea Chinei de Sud au atras criticile actorilor internaţionali, pe fondul îngrijorărilor că Guvernul Chinez încearcă să restrângă dreptul la liberă navigaţie.

La începutul acestei luni, Statele Unite au trimis două avioane de luptă în regiune, la doar câteva luni după ce a mai trimis o navă de luptă în Marea Chinei de Sud.

China a condamnat în mod repetat încercările statelor care nu se află în regiune de a se implica în disputa din Marea Chinei de Sud.