Oana Stancu (Exces de putere – Antena 3): (…)A propos de controale din trafic, dle ministru, vă spuneam că de ieri încoace, imaginile cu sute de oameni la Aeroportul din Cluj, urmate de ce s-a întâmplat astăzi, în mai multe aeroporturi, în privinţa românilor angajaţi de firme de recrutare să plece în Germania, la cules de sparanghel şi la alte activităţi, curg, de altfel, şi o să vedem imediat, dacă urmăriţi şi dumneavoastră micul ecran, nu ştiu dacă aţi ajuns, sunteţi într-un birou unde să puteţi vedea lucrurile acestea…

Marcel Vela: Da, da…

Oana Stancu (Exces de putere – Antena 3): Sunt pline reţelele sociale de astfel de anunţuri. Pe de altă parte, faptul că aceşti oameni au plecat către Germania venind fix din zone roşii de la noi este unul extrem de îngrijorător nu doar pentru ce se va întâmpla la destinaţie, ci pentru felul în care ei au străbătut judeţele ţării şi vă întreb, cum au trecut ei de filtre? În microbuze? Venind din Suceava, venind din alte zone roşii?

Marcel Vela: Am deschis o anchetă, facem o anchetă, cum au venit cei din Suceava spre Sibiu chiar şi spre Cluj, pentru că erau din judeţul Suceava, dintr-o comună din cele opt care sunt în jurul municipiului Suceava şi sunt în zonă carantinată.

Dosarul pe care l-am deschis este legat de faptul că aveau interdicţie, în baza ordonanţei, de a ieşi din zonă pe alte drumuri decât cele publice.

Vreau să precizez că noi avem filtre pe drumurile publice judeţene, comunale, naţionale şi europene. Nu avem, să spunem, dispozitiv ca la graniţă, în poliţie de frontieră şi cu termoscannere, ca să vedem dacă intră migranţi în ţară, într-un perimetru aşa mare, care să carantineze atât de multe localităţi pentru a vedea să nu treacă cineva pe un drum agricol sau pe câmp, dintr-o parte în alta.

Aceasta este situaţia şi este logică, tocmai din acest motiv este cuprins în textul ordonanţei o măsură coercitivă, că este interzis pe alte drumuri decât pe cele pe care le-am enunţat mai devreme.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE