Evenimentul Zilei > Social > Marcel Iureș: „Octav, continuarea unui curent de înaltă tensiune, din interiorul meu, care poate fi numit frica de moarte!”
Marcel Iureș: „Octav, continuarea unui curent de înaltă tensiune, din interiorul meu, care poate fi numit frica de moarte!”

Marcel Iureș: „Octav, continuarea unui curent de înaltă tensiune, din interiorul meu, care poate fi numit frica de moarte!”

Ne mai despart câteva zile de lansarea oficială în cinematografele noastre a filmului „Octav”. Mai prescis, pe 6 octombrie. Lung-metrajul descrie o poveste care celebrează viața, aduce omagii purității copilăriei, dragostei, prieteniei, nostalgiei...

Actorul Marcel Iureș, care îl interpretează pe Octav, ne dezvăluie mecanismele intime ale unor trăiri la bătrânețe

EVZ: Din perspectiva de actor, cine este Octav?

Marcel Iureș: Octav vine ca o continuare a unui curent de înaltă tensiune, din interiorul meu, care poate fi numit frica de moarte, frica de batrânețe, frica de sfârșit. Joc batrâni de multă vreme, încă de când eram tânar și acest rol e ca un fel de probă, un fel de examen, să vedem ce am putea gasi util, din toată spaima și din toate personajele pe care le-am jucat până acum.

– Cum ați colaborat cu Blasco Giurano, directorul de imagine?

Blasco este o corabie care plutește pe orice apă. Este formidabil, învăț încontinuu de la el. Ceea ce e fascinant, e că te-ai aștepta ca după atâta experiență și atâta glorie să fie cumva… suficient. Dar el este tot curios, dă soluții, improvizează și, când ne gândim, că e aproape de vârsta personajului pe care îl joc… E un mare artist, în primul rând.

– Pe platoul de filmare cu Victor Rebengiuc…

Victor este unul dintre stâlpii groși, pe care se sprijină teatrul românesc. Dacă tragem acest stâlp doi centimetri la dreapta sau la stânga, teatrul românesc se dezechilibrează. Sunt onorat că lucrez cu el și că am crescut, practic, în Bulandra lângă generația greilor, ca să zic așa, din care face parte Victor Rebengiuc.

– Ce înseamnă asumarea interioară a unui rol?

Să îmi placă să-l fac. Rătăcirea asta într-un rol, zborul din sens în sens, din impresie în impresie…

Comparat cu Mastroianni!

„Atunci când Sergiu Celebidache mi-a povestit despre distribuția filmului, nu îl cunoșteam pe Marcel Iureș. M-am dus și l-am căutat pe internet și am descoperit un actor cu o carieră fenomenală. A fost ca un alt semn, că trebuie să fac acest film. Marcel era comparat cu Mastroianni! După ce am lucrat cu el, am înțeles cum reușește să intre în pielea personajul său. I-am înțeles sensibilitatea. Credeți-mă, când spun că a fost o reală placere să lucrez cu Marcel, așa cum a fost să lucrez și cu restul echipei”, a mărturisit Blasco Giurato.