Evenimentul Zilei > Politica > Marcel Ciolacu susține că liberalizarea prețurilor la energie a dus la un jaf uriaș: În asemenea momente trebuie să intervină statul
Marcel Ciolacu susține că liberalizarea prețurilor la energie a dus la un jaf uriaș: În asemenea momente trebuie să intervină statul

Marcel Ciolacu susține că liberalizarea prețurilor la energie a dus la un jaf uriaș: În asemenea momente trebuie să intervină statul

Liderul PSD a declarat că este nevoie de sprijinirea populației și a companiilor românești în situația crize actuale. În plus, Marcel Ciolacu a mai anunțat că actuala coaliție de guvernare a acordat trei ori mai mulți bani pentru sprijinirea economiei.

Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat joi, la evenimentul de lansare a versiunii în limba română a „Cartei Albe a IMM-urilor din România“ că este nevoie de intervenții pe piață și de sprijinirea companiilor.

„Am intrat la guvernare într-o situaţie complicată pentru România. Economia era pe marginea prăpastiei, aveam criză energetică, criză sanitară şi mari tensiuni sociale. Suntem încă într-o situaţie dificilă din punct de vedere economic si social. Cu atât mai mult în asemenea momente, statul trebuie să fie alături de investitorul privat. Dacă am merge pe sloganuri de genul „trebuie să lasăm piaţa liberă să regleze singură lucrurile“, mi-e teamă că vom privi la o adevărată junglă în care cei mari şi puternici vor supravieţui, iar mulţi dintre cei mai mici vor dispărea. Nu putem face asta, iar PSD nu o să stea niciodată cu mâinile în sân aşteptând divina intervenţie a mecanismelor invizibile ale pieţei libere”, a precizat Marcel Ciolacu.

Potrivit preşedintelui Camerei Deputaţilor, liberalizarea prețurilor la energie a generat „un jaf uriaș“. „Noi considerăm că în asemenea momente trebuie să intervină statul. Şi de aceea am plafonat preţurile la gaze şi energie, atât pentru populaţie, cât şi pentru IMM-uri! În situaţia actuală, soluţia structurală este una singură: investiţiile publice în infrastructură, dar şi în oameni şi companii româneşti”, a spus Marcel Ciolacu.

Investiții mai mari

Liderul PSD a mai afirmat și că actuala coaliție de guvernare a acordat trei ori mai mulți bani pentru sprijinirea economiei și populației decât cele precedente.

„Am două cifre mari de comunicat pentru anul acesta: cu PSD în această coaliţie, schemele de sprijin pentru economie – populaţie şi companii – reprezintă 6% din PIB, de trei ori mai mult decât în guvernările Orban şi Cîţu. Coaliţia PSD-PNL-UDMR a prins în buget, în acest an, 92 de miliarde lei pentru investiţii, mai mult cu 22 de miliarde de lei faţă de anul trecut (+30%). Este cea mai mare sumă alocată pentru investitii publice după Revoluție“, a mai spus liderul PSD.

Previziuni pentru 2023

Marcel Ciolacu a amai spus și că, dacă anul acesta vor avea o creștere economică de 4,6-4,8%, cum arată prognozele, aceasta se datorează sprijinirii companiilor românești. Liderul PSD a făcut previziuni și pentru anul viitor.

„În 2023, mizăm pe o creştere economică de 3,7%, cifră estimată de Comisia Naţională de Prognoză. Asta înseamnă un plus de circa 150 miliarde la PIB. Vrem să investim acelaşi procent din PIB în economie (6,5%-7% din PIB), iar asta înseamnă că vom obţine un plus de 10-11 miliarde de lei pentru investiţii”, mai spus Marcel Ciolacu, potrivit news.ro.