Specialist în boli infecțioase și profesor de medicină la Spitalul Universității din Pennsylvania, Pablo Tebas colaborează la proiectul finanțat de Fundația Gates, notează elmundo.

Pablo Tebas, omul finanţat de Bill Gates: ”Nimeni nu poate genera miliarde de doze de vaccin!”

Potrivit expertului, nicio companie farmaceutică nu va putea scoate pe piață milioane de doze de vaccin, chiar dacă acesta va fi descoperit. În prezent, sute de echipe de specialiști lucrează la găsirea tratamentului pentru noul coronavirus.

„Prima fază a procesului va include voluntari, aproximativ 40, din Philadelphia și Kansas City”, spune Pablo Tebas Medrano. „Există un mare interes pentru acest vaccin în rândul celor care doresc să ajute la protejarea cât mai curând posibil”, adaugă cercetătorul.

„Miliarde de persoane ar trebui să fie vaccinate pentru a genera imunitate de grup, dar nimeni nu poate să fabrice un asemenea număr”, a explicat spaniolul. Totodată, Tebas a anunțat că, cel mai probabil, vaccinul nu va putea fi distribuit comunitar până în toamna lui 2021.

”Atunci, studiul va ajunge abia în a treia fază, în care vor fi testate mii de persoane pentru a avea rezultate intermediare”, a adăugat Pablo Tebas. El le recomandă oamenilor să fie precauți în continuare, mai ales în condițiile în care competițiile sportive urmează să se reia curând.

Nu omoară ca MERS, care avea o letalitate mai mare, dar noul coronavirus se transmite mai ușor. Însă, probabil, că au simptome doar una din zece sau una din cinci persoane”, a explicat Tebas, care a mai spus că ridicarea restricțiilor trebuie făcută cu atenție.

Liderul de la Inovo atrage atenția că proporția persoanelor sensibile la virus este încă mare.

”Curba a fost aplatizată prin măsurile de izolare și distanțare socială. Situația s-a îmbunătățit.

Dar dacă oamenii devin neglijenți, epidemia poate să reapară.

Va exista un al doilea val.

Și chiar un al treilea, până când se va crea imunitate de grup”, a mai  declarat Pablo Tebas Medrano