Evenimentul Zilei > International > „Mama Documentelor” OBAMAGATE a fost declasificat. Sunt alegerile jucate?
„Mama Documentelor” OBAMAGATE a fost declasificat. Sunt alegerile jucate?

„Mama Documentelor” OBAMAGATE a fost declasificat. Sunt alegerile jucate?

Donald Trump a acuzat precedenta administrație de poliție politică, iar documentele declasificate în ultima perioadă dovedesc existența unui uriaș scandal politic.

Unul dintre ultimele gesturi ale lui Richard Grenell, ca director interimar al comunității de informații a SUA, a fost declasificarea unui set de documente legate de scandalul Trump-Rusia, printre care unul pe care un înalt oficial din serviciile secrete l-a numit „foarte important” privind originea anchetei.

Grenell a declasificat și transcrierile convorbirilor telefonice din decembrie 2016, dintre Michael Flynn și ambasadorul de atunci al Rusiei la Washington, Serghei Kisliak, informează Fox News.

Grenell a părăsit postul marți, după ce înlocuitorul său, fost membru al Camerei Reprezentanților din partea statului Texas, a depus jurământul.

Ratcliffe este cel care va decide când vor fi date publicității documentele clasificate de Grenell.

Înaltul oficial din serviciile secrete a declarat pentru Fox News că documentul privind originile anchetei Trump-Rusia este „foarte important pentru a înțelege cum a fost manipulată comunitatea de informații pentru a sprijini declanșarea investigației”.

În scurta perioadă în care Grenell a ocupat ca interimar postul de șef al serviciilor de informații americane, acesta a declasificat o multitudine de documente legate de ancheta privind presupusa complicitate Trump-Rusia, care a servit ca muniție pentru adversarii actualului președinte timp de un mandat întreg.

Donald Trump l-a numit duminică pe Richard Grenell „superstar” pentru munca sa de declasificare a acestor documente esențiale pentru înțelegerea istoriei ultimilor ani.

Astfel, de pildă, Grenell a declasificat notele de subsol ale raportului Inspectorului General al Departamentului Justiției despre investigația FBI, care demonstrau că Biroul Federal avea dovezi că dosarul realizat de fostul spion britanic Christopher Steele conține numeroase dezinformări.

Dosarul Steele, finanțat de Partidul Democrat și de echipa de campanie a lui Hillary Clinton, susținea printre altele că Rusia ar deține înregistrări video cu Donald Trump participând la o orgie cu prostituate la Moscova, acestea fiind un mijloc prin care Kremlinul îl șantajează pe liderul american.

Audiat de FBI, Steele a recunoscut că nu are nici o dovadă în sprijinul respectivelor informații, dar acest lucru nu a împiedicat Biroul Federal să ceară mandat pentru supravegherea echipei de campanie a lui Trump.

Solicitând mandatul, FBI a ascuns în fața judecătorului abilitat faptul că informațiile lui Steele sunt fără nici o bază.

De asemenea, Grenell a declasificat 53 de transcrieri ale audierilor realizate de Comisia de Informații din Cameră, în cadrul anchetei Trump-Rusia. Transcrierile demonstreazî că oficialii administrației Obama nu au descoperit nici o dovadă a complicității lui Trump cu Rusia, în perioada în care s-au aflat în funcții.

Pe 8 mai, Grenell a declasificat o listă cu oficialii administrației Obama care au solicitat accesul total la rapoartele serviciilor secrete despre Michael Flynn, fostul consilier pentru securitate națională al lui Trump.

De asemenea, a declasificat un e-mai al fostului consilier pentru securitate națională al lui Obama, Susan Rice, pe care și l-a trimis sieși (probabil pro-memoria), în ultima zi în funcție, 5 ianuarie 2017, cu prilejul unei ședințe cu Barack Obama, Joe Biden și șefii serviciilor secrete, în care fostul președinte a dat indicații să fie ascunse administrației Trump aspecte legate de investigația asupra lui Flynn.