Evenimentul Zilei > Social > Majorarea „consistentă” a salariului minim: S-ar putea întâmpla până la finalul anului. „E nesemnificativă!”
Majorarea „consistentă” a salariului minim: S-ar putea întâmpla până la finalul anului. „E nesemnificativă!”

Majorarea „consistentă” a salariului minim: S-ar putea întâmpla până la finalul anului. „E nesemnificativă!”

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a vorbit, marți, despre creșterea salariului minim pe economie în contextul scumpirilor la alimente, carburanți, utilități etc. Dacă evoluția prețurilor va fi negativă, Guvernul ia în calcul majorarea salariului minim pe economie până la finele acestui an.

Guvernul negociază cu patronate și sindicate pentru majorarea salariului minim pe economie până la finalul anului 2021, în contextul unei evoluții negative a prețurilor, a anunțat Raluca Turcan. Propunerile de majorare sunt între 8% și 12%, la momentul actual, însă ministrul Muncii nu a precizat, concret, cu cât va avea loc creșterea salariilor.

Raluca Turcan anunță o posibilă majorare a salariului minim pe economie, până la finalul anului

„În acest moment, suntem în etapa de negociere între patronate şi sindicate, iar Guvernul are propria proiecţie cu privire la capacitatea de susţinere a majorării salariului minim. În mod firesc, majorarea salariului minim se face de la începutul anului. Însă, dacă această situaţie a creşterii preţurilor va evolua negativ, luăm în calcul şi o majorare mai rapidă”, a arătat ea.

Negocierile nu sunt încă finalizate, motiv pentru care ministrul Raluca Turcan nu a precizat când și cu ce procent va avea loc creșterea salariului minim pe economie, însă a precizat că solicitările de majorare, până în prezent, au fost între 8% și 12%.  „Pe mine mă interesează, ca ministrul al Muncii, ca majorarea să fie consistentă şi simţită”, a mai spus Raluca Turcan.

Patronatele se ceartă cu Guvernul: Creșterea salariului minim cu 8% este „nesemnificativă”

La finalul săptămânii trecute, premierul Florin Cîțu a vorbit despre majorarea salariului minim brut cu 8% de la 1 noiembrie sau 1 decembrie 2021. Nu toți reprezentanții patronatelor sunt, însă, de acord, cu această propunere.

Directorul executiv al Confederaţiei Patronale Concordia, Radu Burnete, susține că salariul minim trebuie să fie majorat începând cu anul 2022, deoarece „companiile internaţionale şi româneşti au bugetele de salarii bătute în cuie şi nu pot face realocări de fonduri după cum doresc ele”. Radu Burnete a mai precizat că majorarea salariului minim pe economie cu 8% este „rezonabilă”, în contextul creșterii inflației, care „pare că se va apropia de 5% la finalul anului”.

Preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale (CNS) Cartel ALFA, Bogdan Hossu, spune că propunerea de majorare a salariului minim pe economie cu 8% pentru anul viitor ar reprezenta „o creştere reală de 1%”, deoarece „inflaţia la finalul anului curent va fi probabil de peste 7%”.

Şi șeful Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, este de părere că propunerea Guvernului ar avea un „efect nesemnificativ asupra venitului net al unui angajat plătit cu salariul minim, comparativ cu creşterea preţurilor la energie suportate de salariaţi”, potrivit agerpres.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: